Povijest računarskog sklopovlja

Izvor: Wikipedija

Veliko je pitanje povjesničara tko je stvorio koncept modernog računala, ali većina se slaže da je koncepte modernog računala stvorio u devetnaestom stoljeću engleski izumitelj Charles Babbage. Njegova nastojanja da stvori programabilno računalo s tehnologijom svoga vremena dovela su ga do neuspjeha jer masovna proizvodnja uniformnih mehaničkih dijelova s niskim tolerancijama do tada nije postojala. Osim problema tehničke naravi Babbagea je pratio i niz drugih poteškoća (financijska, osobna i interpersonalna), što ga je spriječilo u namjeri da napravi programabilno računalo. Prva "prava računala" pojavila su se tijekom Drugog svjetskog rata kada su Englezi stvorili Colossus (računalo) – prvo programabilno računalo koje je korišteno za dešifririranje njemačke Enigme, stroja koji je kodirao njemačke vojne i diplomatske poruke. Poslije drugog svjetskog rata primat u tehnologiji, proizvodnji i primjeni računala preuzeli su Amerikanci. Postupnim poboljšanjem tehnologije proizvodnje i minijaturizacije (tranzistor i integrirani sklop) krajem 20. stoljeća računala su postala sve dostupnija i integralni dio civilizacije.

Računalne generacije[uredi | uredi kôd]

Računarstvo kao primijenjena disciplina slijedi tokove tehnologije. Krajnji proizvod, računalo i softver, spoj je skupljenih znanja i primjena proizvodnih tehnologija i materijala vremena iz kojeg računalo potječe. Ponekad su smjene tehnologija toliko radikalne da stvaraju velike promjene u gradnji računala te se računala prema tim smjenama klasificiraju u generacije. U stručnoj literaturi obično se spominju četiri generacije računala, i ta podjela zasnovana je na tehnologiji koja je bila korištena za izgradnju temeljnih sklopova računala:

Ovakva generacijska podjela računala ne daje nikakvog priznanja pionirima koji su napravili put prvoj generaciji računala. Prva generacija računala ne bi bila moguća bez rada pionira i znanstvenika neposredno prije i za vrijeme II. svjetskog rata, kao i rad Charlesa Babbagea u 19. stoljeću. Zbog toga bi bilo potrebno uvesti i nultu generaciju računala koja su koristila mješavinu mehaničkih, elektromehaničkih i elektronskih sklopova za izradu računala, ali koja su dosljedna principima računala koje je prvi postavio Charles Babbage.