Povratak u budućnost (franšiza)

Izvor: Wikipedija
Povratak u budućnost

Povratak u budućnost (eng. Back to the Future) američka je znanstveno-fantastična avanturistička filmska serija, koju je napisao i režirao Robert Zemeckis, producirali Bob Bob i Neil Canton za Amblin Steven Spielberg, a distribuira Universal Pictures. Franšiza prati avanture srednjoškolca, Martyja McFlyja (Michael J. Fox) i ekscentričnog znanstvenika, doktora Emmetta L. Brown-a (Christopher Lloyd), dok oni koriste vremenski uređaj DeLorean za vrijeme putovanja u različita razdoblja u povijesti Hill Valleya., Kalifornija.

Prvi film bio je film s najviše zarada 1985. godine i postao je međunarodni fenomen, što je dovelo do drugog i trećeg filma, koji je bio filmska produkcija unazad, objavljena 1989. i 1990. Iako se nastavci nisu baš najbolje pokazali na blagajni kao prvi film, trilogija ostaje neizmjerno popularna i urodila je takvim spin-offovima kao animirana televizijska serija i vožnja simulacijom pokreta u tematskim parkovima Universal Studios u Universal Cityju., Kalifornija; Orlando, Florida; i Osaka u Japanu (svi su sada zatvoreni), kao i videoigre i scenski mjuzikl. Vizualne efekte filma radili su Industrial Light i Magic. Trilogija je nominirana za ukupno pet nagrada Oskar, osvojivši jednu (najbolja montaža zvuka).[1]

Filmovi[uredi | uredi kôd]

  1. Povratak u budućnost
  2. Povratak u budućnost 2
  3. Povratak u budućnost 3

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]


Film reel.svg
Nedovršeni članak Povratak u budućnost (franšiza) koji govori o filmskoj umjetnosti treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.