Pozemne zlatovrane

Izvor: Wikipedija
Pozemne zlatovrane
Sistematika
Carstvo:Animalia
Koljeno:Chordata
Razred:Aves
Red:Coraciiformes
Porodica:Brachypteraciidae
Bonaparte, 1854.
Rodovi
Sinonimi
Atelornithidae - Chenu i Des Murs, 1852.
Baze podataka

Pozemne zlatovrane[1][2] ili dolinske modrivrane (lat. Brachypteraciidae) su malena porodica ptica stanarica ograničenih na Madagaskar. U srodstvu su s vodomarima, pčelaricama i zlatovranama. Najviše podsjećaju na ove zadnje i neki autori ih smatraju potporodicom zlatovrana.

Opis[uredi | uredi kôd]

Pozemne modrivrane su velike kao vrane i građene kao zlatovrane, duge 25–49 cm.[3] Love i gmazove i velike kukce. Više su vezane za kopno od vrsta porodice zlatovrana, a to se ogleda na njihovim dužim nogama i kraćim i oblijim krilima.

Nisu veoma šarene kao zlatovrane i bljeđe izgledaju i imaju pruge ili točke po tijelu. Mnogo su povučenije i plašljivije od svojih srodnika i teško ih je zamjetiti u šumama.[3] Obično je njihovo glasanje jedino što odaje njihovu prisutnost.

Ove ptice se gnijezde u parovima u rupama u tlu koje iskopaju same, za razliku od zlatovrana koje se vrlo rijetko gnijezde u rupama, pa čak i tada ih uopće ne kopaju same.[3]

Sistematika[uredi | uredi kôd]

Analize mitohondrijske DNK su potvrdile sistematiku ove grupe, ali su naglasile da odvajanje roda Geobiastes u Brachypteracidae, kako je to rađeno od 1960-ih, treba povratiti na staro barem dok se ne nađu neki dokazi da zaista pripadaju ovdje (npr. fosilni ostaci). Trenutno ne postoje nikakvi fosili pozemnih modrivrana; fosili iz Europe koji potiču iz razdoblja eocena, isprva smatrani da su srodnici ove porodice, su se kasnije pokazali dosta različitim od njih. Do dan danas nema dokaza da su pozemne modrivrane ikada napustile Madagaskar.

Vrste[uredi | uredi kôd]

Postoji pet vrsta u četiri roda:

Porodica Brachypteraciidae

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Hrvatska opća enciklopedija, Leksikografski zavod "Miroslav Krleža", Zagreb 2008. ISBN 978-953-6036-40-0
  2. Rječnik standardnih hrvatskih ptičjih naziva (PDF). HAZU. Zavod za orntologiju HAZU. 2018
  3. a b c Forshaw, J. & Kemp, A. 1991. Forshaw, Joseph (ur.). Encyclopaedia of Animals: Birds. Merehurst Press. London. str. 147. ISBN 1-85391-186-0CS1 održavanje: više imena: authors list (link)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Brachypteraciidae
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Brachypteraciidae
Wikivrste imaju podatke o taksonu Brachypteraciidae