Počivali u miru

Izvor: Wikipedija
Počivali u miru
Formatdrama
AutorGoran Rukavina
Koraljka Meštrović
RedateljIvor Martinić
Saša Podgorelec
GlazbaDavor Devčić
Uvodna glazbaSimon Bogojević Narath
GlumciJudita Franković
Dragan Despot
Miodrag Krivokapić
Luka Dragić
Goran Navojec
Miodrag Krivokapić
Goran Navojec
Daria Lorenci
Anja Šovagović-Despot
Boris Cavazza
Država podrijetla Hrvatska
Jezikhrvatski
Broj epizoda32
Broj sezona3
Produkcija
ProducentRobert Tomljenović
Izvršni producent(i)Hrvoje Habeković
Jure Bušić
UrednikMaja Gregl
Mislav Brumec
Trajanje epizode45-50 minuta
Prikazivanje
TV kućaHRT
U HrvatskojHTV 1
HTV 3
HRT Int.
Ostale kuće
popis ostalih kuća
Emitiranje4. siječnja 2013.19. ožujka 2018.
Vanjske poveznice
Članak o seriji na IMDb-u

"Počivali u miru" hrvatska je dramska serija koja je s prikazivanjem krenula 4. siječnja 2013. godine. Tvorci serije su Goran Rukavina i Koraljka Meštrović. Redatelji prve sezone su Kristijan Milić i Goran Rukavina, a glavni scenarist je bio Saša Podgorelec, dok su scenaristi epizoda bili Ivor Martinić, Ivan Turković Krnjak i Marko Hrenović.

Radnja[uredi | uredi kôd]

1. sezona[uredi | uredi kôd]

Lucija Car (Judita Franković) je mlada i ambiciozna novinarka. Radi na TV-u gdje se želi nametnuti i dokazati da je bolja od svog oca, pokojnog novinara Nikole Cara (Darko Milas). Luciju će zainteresirati reportaža o rušenju zatvora Vukovšćak. Kada otiđe obaviti reportažu, uočit će napušteno zatvorsko groblje. Uz pomoć umirovljenog zatvorskog čuvara Martina Strugara (Miodrag Krivokapić), Lucija će pokušati otkriti sudbine ljudi koji su pokopani na groblju. Tom će si istragom navući za vrat bivšeg UDBAŠA i navodnog mrtvaca Zdenka Jurkovića (Dragan Despot). Dobivat će prijeteće poruke, ali to je neće obeshrabriti već samo učiniti još upornijom i željnijom istine. Tim će se poslom približiti posljednjem slučaju svog oca, ali i ugroziti zaručnika i političara Borisa (Ozren Grabarić). Sve te tužne ljudske sudbine natjerat će Luciju da shvati kako bi mrtvi počivali u miru, a živi moraju platiti visoku cijenu.

2. sezona[uredi | uredi kôd]

Nakon Martinove smrti Lucija je veoma potresena i shrvana izdajama bliskih ljudi. Nastavila je raditi na TV-u gdje obavlja banalne i jednostavne reportaže. Glavna urednica Zora (Jelena Miholjević) ju pošalje u Istru gdje treba istražiti misteriozni kult. Međutim Luciju zainteresira tvornica azbesta čiji su zaposlenici redom umirali. Smjesti se u štanciju Križman. Muž vlasnice Marije (Anja Šovagović Despot) počinio je samoubojstvo u isto vrijeme kada je Lucija stigla u grad. Marija je također potomak Histra i predvodnica kulta. U istrazi o tvornici azbesta Luciji će pomoći propala novinarka Ines Polić (Nina Violić). Također će se zaljubiti u inspektora Romana Soršaka (Goran Navojec) koji krije tajnu. Njezin bivši neprijatelj Zdenko Jurković/Mate Šušnjara (Dragan Despot) se nalazi u zatvoru odakle čeka priliku za bijeg.

3. sezona[uredi | uredi kôd]

Nakon tragedije u Istri prošlo je nekoliko godina. Lucija se povukla iz novinarstva u arhivu televizije. Psihički je loše pa zbog toga odlazi kod psihijatra i trenira boks. Mate Šušnjara (Dragan Despot) se je zato vrijeme krio u planinama, ali nakon sestrine smrti je odlučio osvetiti se svima koji su mu uništili život. Trebat će mu Lucijina pomoć pa joj ponudi partnerstvo i istinu o smrti pripadnika zagrebačke zlatne mladeži. Zadnja smrt je pogodila obitelj generala Koretića (Dejan Aćimović). U otkrivanju istine Luciji će pomagati bivši novinar Kosta Mandić (Danko Ljuština) i propali boksač Miki (Slavko Štimac). Oni su jedine osobe kojima Mate vjeruje. Ovog puta ulozi su se povisili, a istina bi sve mogla doći glave i uništiti zagrebački mafijaški lanac.

Pregled serije[uredi | uredi kôd]

Opisni tekst
Sezona Epizoda Datum
Premijera Finale
1 12 4. siječnja 2013. 22. ožujka 2013.
2 10 23. ožujka 2015. 7. travnja 2015.
3 10 15. siječnja 2018. 19. ožujka 2018.

Glumačka postava[uredi | uredi kôd]

Glavna glumačka postava[uredi | uredi kôd]

Glumac/ica Lik
Judita Franković Lucija Car
Miodrag Krivokapić Martin Strugar
Dragan Despot Mate Šušnjara/Zdenko Jurković
Nina Violić Ines Polić
Danko Ljuština Kosta Mandić
Anja Šovagović Despot Marija Križman
Goran Navojec Romano Soršak
Jelena Miholjević Zora Agnezi
Luka Dragić Željko Ban
Boris Cavazza Bruno Vilinski
Daria Lorenci Franka Pavić
Bruna Bebić Tudor Danica Hreljak
Boris Svrtan Zdeslav Tokić
Ozren Grabarić Boris Drobnjak
Ivan Ožegović Goran Car
Hrvoje Kečkeš Ivan Tabak
Bojan Navojec Mauro Peroja
Jernej Šugman Zoltan Barath
Helena Minić Matanić Kata Barath
Dejan Aćimović General Koretić
Mladen Vulić Sep
Tena Nemet Brankov Buga Koretić
Zijad Gračić Branko Ilović
Katarina Strahinić Nevena Bedrica

Gostujuće uloge[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Siniša Pavić: Domaća filmska i TV produkcija probija se na inozemna tržišta, Novi list, 4. listopada 2015. Pristupljeno 19. studenoga 2016.