Pravo društava

Izvor: Wikipedija

Pravo društava je grana prava kojm se uređuju društva, odnosno privatnopravna udruženja osoba stvorena pravnim poslom radi ostvarivanja zajedničkog cilja.

Privatnopravna udruženja u hrvatskom pravnom sustavu[uredi | uredi kôd]

U hrvatskom pravnom sustavu postoji ograničeni broj društava (lat. numerus clausus - zatvoreni broj), što znači da postoji točno određen broj oblika društava koji su propisani zakonom te se ne bi moglo osnovati društvo koje ne bi bilo propisano zakonom.

U Republici Hrvatskoj postoje sljedeća udruženja osoba:

Temeljna je podjela društava na:

  • društvo osoba - ona se temelje na osobama koje ih čine, što znači da je u njima važno tko su članovi društva. Društva osoba su: ortaštvo, zadruga, zadružni savez, udruga, tajno društvo, javno trgovačko društvo, komanditno društvo, gospodarsko interesno udruženje. Članovi društva osoba odgovaraju cijelom svojom imovinom.
  • društvo kapitala - to su društva koja imaju temeljni kapital, te je za njihovo osnivanje potrebna određen iznos kapitala. Društva kapitala su: dioničko društvo, društvo s ograničenom odgovornošću, društvo za uzajamno osiguranje. Članovi društava kapitala odgovaraju samo do visine svojih uloga.

Poveznice[uredi | uredi kôd]

Nedovršeni članak Pravo društava koji govori o pravu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.