Pravoslavlje u Bosni i Hercegovini

Izvor: Wikipedija
Saborna crkva u Sarajevu

Pravoslavlje u Bosni i Hercegovini jedna je od tri glavne vjere. U Bosni i Hercegovini živi preko milijun stanovnika pravoslavne vjeroispovijesti. Velika većina njih su pripadnici srpskog naroda.

Shodno tome u Bosni i Hercegovini djeluje Srpska pravoslavna crkva. Ona je na prostoru BIH-a organizirana u sljedećih pet eparhija:

Mitropolija dabrobosanska[uredi | uredi kôd]

Mitropolija dabrobosanska obuhvaća prostor srednje Bosne i sjeveroistoka Hercegovine. Sjedište mitropolije je u Sarajevu. Na njenom čelu je mitropolit Hrizostom.

Banjalučka eparhija[uredi | uredi kôd]

Banjalučka eparhija je po broju vjernika najveća bosanskohercegovačka eparhija. Po prostranosti je najmanja. Obuhvaća približno banjalučko-prijedorsku regiju, te Lijevče polje. Sjedište eparhije je u Banjoj Luci. Na njenom čelu je episkop Jefrem.

Motiv iz Bosanske Krupe

Bihaćko-petrovačka eparhija[uredi | uredi kôd]

Bihaćko-petrovačka eparhija obuhvaća krajni sjeverozapad Bosne i Hercegovine. Od svih eparhija SPC-e u BiH-a ona je najmanja brojem vjernika. Sjedište joj je u Bosanskom Petrovcu. Na njenom čelu je episkop Sergije.

Zahumsko-hercegovačka i primorska eparhija[uredi | uredi kôd]

Zahumsko-hercegovačka i primorska eparhija obuhvaća veći dio Hercegovine. Eparhijsko sjedište je u Mostaru. Na čelu eparhije nalazi se episkop Dimitrije.

Zvorničko-tuzlanska eparhija[uredi | uredi kôd]

Zvorničko-tuzlanska eparhija obuhvaća sjever i istok Bosne. Eparhijsko sjedište je u Bijeljini. Na čelu eparhije je episkop Fotije.

Vidi i:[uredi | uredi kôd]