Pravoslavlje u Bosni i Hercegovini

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Pravoslavlje u Bosni i Hercegovini jedna je od tri glavne vjere. U Bosni i Hercegovini živi preko milijun stanovnika pravoslavne vjeroispovijesti. Velika većina njih su pripadnici srpskog naroda.

Shodno tome u Bosni i Hercegovini djeluje Srpska pravoslavna crkva. Ona je na prostoru BIH-a organizirana u sljedećih pet eparhija:

Mitropolija dabrobosanska[uredi VE | uredi]

Dabrobosanka mitropolija obuhvaća prostor srednje Bosne i sjeveroistoka Hercegovine. Sjedište mitropolije je u Sarajevu. Na njenom čelu je mitropolit Nikolaj.

Eparhija banjalučka[uredi VE | uredi]

Epahija banjalučka je po broju vjernika najveća bosansko-hercegovačka eparhija. Po prostranosti je najmanja. Obuhvaća približno banjalučko-prijedorsku regiju, te Lijevče polje. Sjedište eparhije je u Banjoj Luci. Na njenom čelu je episkop Jefrem.

Motiv iz Bosanske Krupe

Eparhija bihaćko-petrovačka[uredi VE | uredi]

Eparhija bihaćko-petrovačka obuhvaća krajni sjeverozapad Bosne i Hercegovine. Od svih eparhija SPC-e u BiH-a ona je najmanja brojem vjernika. Sjedište joj je u Bosanskom Petrovcu. Na njenom čelu je episkop Atanasije.

Eparhija zahumsko-hercegovačka[uredi VE | uredi]

Eparhija zahumsko-hercegovačka obuhvaća veći dio Hercegovine. Eparhijsko sjedište je u Mostaru. Zbog posljedica rata privremeno sjediše eparhije je u Trebinju. Na čelu eparhije nalazi se episkop Grigorije.

Eparhija zvorničko-tuzlanska[uredi VE | uredi]

Eparhija zvorničko-tuzlanska obuhvaća sjever i istok Bosne. Eparhijsko sjedište je u Tuzli. Privremeno sjedište eparhije je u Bijeljini. Na čelu eparhije je episkop Hrizostom.

Vidi i:[uredi VE | uredi]