Predložak:Vijesti iz svijeta/Arhiv/2014.

Izvor: Wikipedija
Ova je stranica arhivirana.
Ne mijenjajte je!



Prosinac 2014.[uredi kôd]

Snijeg
Snijeg
Poplava u Maleziji 2007.
Poplava u Maleziji 2007.
Bazilika sv. Petra
Bazilika sv. Petra
Kijev, Ministarstvo vanjskih poslova
Kijev, Ministarstvo vanjskih poslova
Beograd
Beograd
  • 17. prosinca - U Beogradu se pod motom "Novi motor, nova snaga, nova platforma" održava summit 16 zemalja srednje i istočne Europe i Kine. Kineska agencija Xinhua navodi da je od te međunarodne suradnje već bilo mnogo koristi, a analitičari se nadaju i da će kineski koncept "Novi put svile" smanjiti jaz između zapadne i istočne Europe.
  • 16. prosinca - Devet pakistanskih talibana napalo je školu koju pohađaju djeca vojnika u Pešavaru kako bi se osvetili zbog nedavne vojne ofenzive na njihova uporišta: hodali su od učionice do učionice i nasumce pucali. Taj bezumni teroristički napad, koji su pakistanske specijalne snage okončale nakon više od sedam sati borbe, izazvao je val međunarodne osude.
Sydney
Sydney
Bruxelles
Bruxelles
New York
New York

Studeni 2014.[uredi kôd]

  • 30. studenoga - Sveta Stolica objavila dekret o potpunim oprostima tijekom Godine posvećenoga života. Oprost je moguće steći i za duše u čistilištu, a može ga se dobiti od dana objave 30. studenog sve do 2. veljače 2016., kada će Godina posvećenoga života biti svečano zaključena.
  • 30. studenoga - Švicarci su na referendumu odlučivali o tri vrlo važna pitanja: žele li smanjenje broja useljenika s 80.000 na 17.000 godišnje, zatim podržavaju li prijedlog da se uvedu obvezne zalihe zlata kao temelj domaće valute te podržavaju li uvođenje viših poreza za najbogatije građane. Na sva tri pitanja švicarski su građani odgovorili negativno, odnosno sva su tri prijedloga odbijena velikom većinom glasova.
  • 27. studenoga - U Grčkoj je započeo dvodnevni štrajk: u prosvjedima na ulicama Atene sudjeluje više desetaka tisuća ljudi koji su se sukobili s policijom, a zbog štrajka su zatvoreni vladini uredi, mnoge tvrtke, javne službe, pa čak i trgovine i pekarnice.
Papa Franjo
Papa Franjo
Grenoble
Grenoble
Duluth blizzard
Duluth blizzard
Brisbane
Brisbane
Komet 67p
Komet 67p
Katalonija
Katalonija

Listopad 2014.[uredi kôd]

Rujan 2014.[uredi kôd]

  • 25. rujna - Ruska raketa Sojuz TMA-14M s tročlanom američko-ruskom posadom lansirana je s kozmodroma Bajkonur prema Međunarodnoj svemirskoj postaji. Članica posade je i Jelena Serova, četvrta ruska astronautkinja i prva Ruskinja koja će na spomenutoj svemirskoj postaji živjeti i raditi.
  • 25. rujna - Australska biskupska konferencija objavila je izjavu o društvenoj pravdi Kruna za Australiju. Dati maksimum u našoj športskoj naciji u kojem ističu odgojnu ulogu športa, naročito među mladima, te upozoravaju na društvenu opasnost ako se iz vidika izgube istinske športske vrijednosti, povlađujući samo novcu i uspjehu.
  • 21. rujna - Vatikan objavio imena 11 članova posebnog vijeća koje će se pitanjem reforme kanonskih bračnih procesa, a kojim će predsjedati mons. Pio Vito Pinto, dekan Rimske rote.
  • 21. rujna - Papa Franjo posjetio Albaniju.
  • 19. rujna - Do danas nepoznati dio romana slavnoga njemačkoga pisca Karla Maya pronađen je nakon više od 100 godina u jednom arhivu. Bit će objavljen kao dio piščevih sabranih djela, objavila je u Bambergu nakladnička kuća »Karl May«.
  • 17. rujna - Otkako je 2001. pokrenuta inicijativa te potom osigurana i sredstva za prijevod Kurana s arapskoga na slovenski jezik, u Ljubljani je objavljen dovršeni prijevod. No Islamska zajednica u Sloveniji taj prijevod neće koristiti jer ga smatra neprimjerenim za vjersku uporabu.
  • 16. rujna - U Rimu održana konferencija o društveno odgovornom ulaganju koju je organizirao Human Foundation te je predstavljeno izvješće Međunarodne radne skupine za društveno odgovorno ulaganje, tj. ulaganje koje potiče i ostvaruje bolje društvene prilike.
  • 15. rujna - O. Federico Lombardi, ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice, predstavio je detalje skoroga apostolskog putovanja pape Franje Albaniji.
  • 14. rujna - Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon potpisao je dokument kojim potiče na lobiranje za pobačaj u zemljama zahvaćenim ratom.
  • 14. rujna - Na poziv grčkoga pravoslavnog patrijarha Jeruzalema Teofila III. izabran je Amman u Jordanu kao mjesto održavanja XIII. plenarnog zasjedanja Međunarodnoga mješovitog povjerenstva za teološki dijalog između Katoličke i Pravoslavne Crkve koji će se održati od 15. do 23. studenog 2014..
  • 12. rujna - Zaključen X. susret katoličkih odgojitelja s područja Buenos Airesa na temu Prema pedagogiji susreta u Crkvi u zajedništvu i poslanju.

Kolovoz 2014.[uredi kôd]

Srpanj 2014.[uredi kôd]



Ova je stranica arhivirana.
Ne mijenjajte je!