Preko svake mjere (1996.)

Izvor: Wikipedija
Preko svake mjere
Naslov izvornika
Bound
RedateljLana Wachowski
Lilly Wachowski
ProducentStuart Boros
Andrew Lazar
ScenaristLana Wachowski
Lilly Wachowski
Glavne ulogeGina Gershon
Jennifer Tilly
Joe Pantoliano
GlazbaDon Davis
SnimateljBill Pope
MontažaZach Staenberg
StudioDino De Laurentiis Company
Spelling Group
DistributerGramercy Pictures
Godina izdanja1996.
Trajanje108 minuta
DržavaSAD
Jezikengleski
Proračun6 000 000 milijuna dolara[1]
Profil na IMDb-u
Portal o filmu

Preko svake mjere je američki neo-noir kriminalistički triler iz 1996., koji su napisali i režirali Lana i Lilly Wachowski. Violet (Jennifer Tilly), koja žudi za tim da pobjegne iz veze s mafijašem Caesarom (Joe Pantoliano), ulazi u tajnu vezu s privlačnom bivšom robijašicom Corky (Gina Gershon), te dvije žene smisle plan kako da ukradu 2 milijuna dolara mafijaškog novca.

Preko svake mjere je filmski debi redatelja Wachowski, mračna priča puna seksa i nasilja za koju ih je inspirirao Billy Wilder. Film koji je financirao Dino De Laurentiis napravljen je malim budžetom zahvaljujući štedljivim članovima ekipe, uključujući snimatelja Billa Popea. Redatelji su se na početku borili da angažiraju lezbijske likove Violet i Corky prije nego što su dobili Tilly i Gershon. Za koreografiju scena seksa angažirali su "instruktoricu seksa" Susie Bright, koja ima i malu ulogu u filmu.

Preko svake mjere je dobio pozitivne kritike filmskih kritičara koji su hvalili humor i stil redatelja, a također realistični prikaz lezbijske veze u srednjostrujaškom filmu. Protivnici filma su kritizirali pretjerano nasilje i površnost radnje. Film je osvojio nekoliko festivalskih nagrada.

Bilješke[uredi | uredi kôd]

  1. Marx, C., The Wachowski Brothers: Creators of the Matrix, The Rosen Publishing Group, 2005., str. 19-21, ISBN 1-4042-0264-1

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Nedovršeni članak Preko svake mjere (1996.) koji govori o filmskoj umjetnosti treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.