Prerad Detiček

Izvor: Wikipedija
Prerad Detiček
Rođen/a13. listopada 1931.
Umro/umrla8. prosinca 2018.
Žanr/oviozbiljna glazba
Zanimanjekornist, glazbeni pedagog
Instrumentrog
Djelatno razdoblje1959. do danas
Nagrade
Nagrada Milka Trnina
Nagrada Grada Zagreba
Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića

Prerad Detiček (Zagreb, 13. listopada 1931. – Zagreb, 8. prosinca 2018.),[1] hrvatski kornist i glazbeni pedagog.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Prerad Detiček studirao je rog na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu prof. Dragana Gürtla. Diplomirao je - kao prvi kornist u Hrvatskoj - 1959. godine, a zatim se 1961. i 1962. usavršavao kod Jeana Devémya i Luciena Théveta na pariškom Konzervatoriju.

Bio je član Zagrebačke filharmonije i solist Simfonijskog orkestra RTZ. Za nj se je skladalo više od 30 djela, a napisali su ih ugledni hrvatski skladatelji kao što su Krešimir Baranović, Bruno Bjelinski, Pavle Dešpalj,[2] Anđelko Klobučar, Igor Kuljerić, Rudolf Matz, Stjepan Šulek i ini. Detiček ih je praizveo i snimio te je na taj način obogatio hrvatsku literaturu za rog. Svirao je kao komorni i orkestralni glazbenik u Hrvatskoj i diljem svijeta te kao solist nastupao s renomiranim orkestrima kojima su ravnali poznati dirigenti.

Bio je pedagogom na zagrebačkoj i sarajevskoj Muzičkoj akademiji. U Zagrebu je bio pročelnikom Odsjeka za duhače te prodekanom i dekanom. Čestim je bio članom ocjenjivačkih sudova na raznim glazbenim natjecanjima. Organizator je glazbenih događanja i redaktor notnih izdanja.

Njegovi učenici nagrađivani su glazbenici na natjecanjima diljem svijeta, najpoznatiji među njima je zasigurno Radovan Vlatković.

Počasni je član i predsjednik Hrvatskog društva glazbenih umjetnika i Hrvatskog društva kornista.

Nagrade[uredi | uredi kôd]

Literatura[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. LZMK / Hrvatska enciklopedija: Detiček, Prerad, pristupljeno 18. rujna 2021.
  2. Emil Čić: Prerad DetičekArhivirana inačica izvorne stranice od 30. svibnja 2010. (Wayback Machine), pristupljeno 14. travnja 2014.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]