Primorski smeđi račiji pauk

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Loxosceles rufescens
Status zaštite
Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Arthropoda
Razred: Arachnida
Red: Araneae
Podred: Araneomorphae
Natporodica: Scytodoidea
Porodica: Sicariidae
Rod: Loxosceles
Vrsta: L. rufescens
Dvojno ime
Loxosceles rufescens
Dufour, 1820
Područje života


Primorski[nedostaje izvor] ili tzv. europski račji pauk[nedostaje izvor], lat.(Loxosceles rufescens) relativno je mali i neistraženi pauk koji spada u porodicu smeđih račjih paukova.

Tjelesna građa[uredi VE | uredi]

Boja tijela je pretežito smeđa, s izraženim znakom na prednjem dijelu tijela koji podsjeća na violinu. Noge su mu duge, tanke i smeđe, prekrivene sitnom dlakom. Ovaj se mali pauk razlikuje od drugih račijih paukova po svojim genitalijama i rasporedom očiju, te veličinom koja je manja od brojnih sličnih vrsta. Mužjaci su nešto manji od ženki, ali su njihove noge duže.

Način života i stanište[uredi VE | uredi]

Danas se malo zna o biologiji Primorskog račjeg pauka, ali možemo pretpostaviti da se danju skriva ispod kamenja, lišća ili komada drveta, a tijekom noći postaje aktivan. Živi u području južne Europe. Hranu koja se najvjerojatnije sastoji od malih kukaca napada iz zasjede, budući da ne plete mrežu.

Otrovnost[uredi VE | uredi]

Iako ovaj pauk nije istražen i proučen tako dobro poput svojega sjevernoameričkoga rođaka, treba ga smatrati vrlo otrovnim i potencijalno opasnim, budući da potječe iz iste porodice kao i drugi opasni pauci za koje je znanstveno potvrđeno da su uzrokovali teška oštećenja kože i smrt u ljudi.