Prirodni resursi

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Kišna šuma kao prirodni resurs.
More kao prirodni resurs.

Prirodni resursi ili prirodna bogatstva mogu se klasificirati na različite načine. Prirodno bogatstvo označava primjerice količinu postojeće biološke raznolikosti u različitim ekosustavima. Prirodni resursi su i tvari koje predstavljaju i bez obrade/prerade gospodarsku vrijednost.

Sirovine se smatraju prirodnim resursima, ako se crpe i (po potrebi) pročišćavaju, a da nije potrebna njihova proizvodnja.

U tom smislu smatra se rudarstvo, crpljenje nafte, ribolov i šumarstvo iskorištavanjem prirodnih resursa dok poljoprivreda (za koju je potrebna ljudska djelatnost) ne spada u prirodne resurse.

Izraz "prirodni resursi" je postao poznat u širokoj javnosti nakon što je izašla knjiga Ernst Friedrich Schumachera Small is Beautiful (London, 1973.).

Prirodni resursi su često klasificirani kao obnovljivi izvori i neobnovljivi izvori. Obnovljivi su uglavnom općenito živa bića kao što su riba šuma i divlje biljke, ako ih se ne rabi pretjerano.

Može ih se rabiti neodređeno vrijeme, ako njihova potrošnja ne prelazi određene granice.

Neživi obnovljivi izvori su primjerice tlo, voda, vjetar i svi oblici obnovljivih izvora energije.

Prirodni resursi na teritoriju države često odlučju o njezinoj važnosti ili poziciji u svjetskoj ekonomiji, a time i o političkom utjecaju.

Prisutnost lako dostupnih prirodnih bogatstava može i štetiti gospodarstvenom razvoju zemlje zato što pogoduje političkoj korupciji.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]