Prijeđi na sadržaj

Privatna momčad (mototrke)

Izvor: Wikipedija

Privatna momčad u automobilizmu i motociklizmu je momčad koju proizvođač automobila (proizvođač motocikala) izravno ne podupire. Česti su u relijima i na trkačkim pistama. Često su to natjecatelji koji sami grade i održavaju vlastita vozila. Prijašnjih sezona Formule 1, privatne momčadi utrkivale su se vozilima koja su sastavili po svojem nahođenju. Šasije jedne momčadi ili konstruktora da bi sastavili svoje vozilo i vlastitim doradama tvorničkih motora. Dogovori o slozi zabranili su ovakvu praksu. Izraz je u rastućoj uporabi u kontekstu Formule 1 kad se govori o momčadima koje barem dijelom nisu u vlasništvu velikih korporacija, poput Williamsa. Suprotna vrsta momčadi su tvorničke momčadi.[1][2] Ako je neki proizvođač motora dobavljač motora nekoj momčadi, to tu momčad još uvijek ne čini tvorničkom momčadi tog proizvođača.

Izvori

[uredi | uredi kôd]
  1. Maksimalno Formula 1Arhivirana inačica izvorne stranice od 22. rujna 2020. (Wayback Machine) Rokit Williams Racing (pristupljeno 12. svibnja 2020.)
  2. Maksimalno Formula 1 Darjan Petrić: Boullier – McLaren će 2019. postati skoro tvornička momčad 18. rujna 2017. (pristupljeno 12. svibnja 2020.)