Privremena vlada

Izvor: Wikipedija

Privremena ili prijelazna vlada je vlada koja se oblikuje u izvanrednim okolnostima kada je stvoren politički vakuum zbog kolapsa prethodne administracije ili režima. Privremena vlada ostaje na vlasti sve dok se ne održe izbori odnosno na neki drugi način formira trajna vlada. Privremene vlade često nastaju kao rezultat revolucije ili ratnog stanja kada je određena država ili nacija oslobođena ili podvrgnuta okupaciji. Primjeri privremenih vlada su, kronološki:

Privremene vlade su se također uspostavljale širom Europe kada su Saveznici oslobađali razne države od nacionalsocijalističke okupacije. Privremena vlada Francuske Republike bila je obrazovana od Slobodnih Francuza pod Charlesom De Gaulleom nakon oslobođenja Francuske od njemačke okupacije. Ta je vlada upravljala Francuskom od 1944. od uspostavljanja Četvrte Republike godine 1947.

Iako se formalno nije nazivao "privremenom vladom", Drugi kontinentalni kongres je služio kao de facto privremena vlada Sjedinjenih Država od usvajanja Deklaracije nezavisnosti u prosincu 1776. do ratifikacije Članaka o konfederaciji koji su stupili na snagu 1. ožujka 1781.