Program za obradu teksta

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Program za obradbu teksta ili program za obradu teksta (riječi) (obradnik teksta[1] rabe se još anglizmi tekst procesor te procesor riječi[2]), program čija je svrha pisanje i obradba teksta. Najpoznatiji su predstavnici Microsoft Word, Wordperfect, Wordstar, itd.

Najjednostavnija način za razlikovanje programa za obradbu teksta i uređivača teksta:

  • programi za obradbu riječi oblikuju tekst na takav način da je rezultat pisanja teksta u njima spreman za ispis na pisaču, te iako se profesionalni računalni prijelom za knjige radi u drugim programima, današnji programi za obradbu riječi imaju većinu mogućnosti programa za prijelom teksta za tisak. Također se kompletno oblikovanje nekog teksta zapisuje u datoteku zajedno s tekstom.
  • uređivači teksta oblikuju tekst, ali primarna namjena im nije ispis nego lak rad programera, te iako postoje osnovne mogućnosti oblikovanja teksta (odmak od lijeve margine, proizvoljna širina kolona), u praksi je cijeli tekst napisan istim fontom (najčešće neki monospace font) i ne rabe se masna slova. Kao što programi za obradbu riječi imaju neke dodatne mognoćsti koje uređivači nemaju, kvalitetni uređivači imaju mogućnost kopiranja i uređivanja teksta ne samo po retcima nego i po kolonama, što nijedan program za obradbu riječi nema.

Primjeri[uredi | uredi]

Izvori[uredi | uredi]

  1. Miroslav Kiš, Joško Buljan, Sanja Vuković, Ozren Anić, Englesko – hrvatski informatički rječnik : s računalnim nazivljem, Školska knjiga, Zagreb, 1993., str. 426.
  2. Kiš Miroslav, Englesko-hrvatski i hrvatsko-engleski informatički rječnik, Zagreb, Naklada Ljevak, 2000., str. 983