Program za obradu teksta

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Program za obradu teksta (riječi) (rabe se još anglizmi tekst procesor te procesor riječi[1]) je program čija je svrha pisanje i obrada teksta. Najpoznatiji su predstavnici Microsoft Word, Wordperfect, Wordstar, itd.

Najjednostavnija način za razlikovanje programa za obradu teksta i uređivača teksta:

  • programi za obradu riječi oblikuju tekst na takav način da je rezultat pisanja teksta u njima spreman za ispis na pisaču, te iako se profesionalni računalni prijelom za knjige radi u drugim programima, današnji programi za obradu riječi imaju većinu mogućnosti programa za prijelom teksta za tisak. Također se kompletno oblikovanje nekog teksta zapisuje u datoteku zajedno s tekstom.
  • uređivači teksta oblikuju tekst, ali primarna namjena im nije ispis nego lak rad programera, te iako postoje osnovne mogućnosti oblikovanja teksta (odmak od lijeve margine, proizvoljna širina kolona), u praksi je cijeli tekst napisan istim fontom (najčešće neki monospace font) i ne rabe se masna slova. Kao što programi za obradu riječi imaju neke dodatne mognoćsti koje uređivači nemaju, kvalitetni uređivači imaju mogućnost kopiranja i uređivanja teksta ne samo po retcima nego i po kolonama, što nijedan program za obradu riječi nema.

Primjeri[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Kiš Miroslav, Englesko-hrvatski i hrvatsko-engleski informatički rječnik, Zagreb, Naklada Ljevak, 2000., str. 983