Prometafaza

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Prometafaza je jedna od podfaza mitoze. U životinjskih organizama to je druga faza, nakon koje slijedi metafaza.[1][2] Kod biljnih organizama, to je treća faza koja slijedi nakon profaze.

U prometafazi kromosomi su vrlo spiralizirani, porazbacani po stanici, znatno su kraći nego kad su u podfazi profazi i vidljivi su svaki zasebno, osim u trenutku gibanja kad se preklapaju.[1] Kreću se između središta i polova stanice i vezuju za niti diobenog vretena [2] na mjestu centromera gdje se nalaze posebni proteini koji oblikuju pričvrsnicu (centromeru). Upravljaju kretanjem kromosoma duž vlakna diobenog vretena.

Kad se mikrotubuli diobenog vretena vežu na pričvrsnice kromosoma završava prometafaza i počinje metafaza.

Prometafaza biljnih stanica.
Kinetohorne mikrocjevčice ulaze u jezgrin prostor i vezuju se za pričvrsnicu, a polarne niti guraju jedna drugu i razdvajaju centrosome.

Referencije[uredi | uredi kôd]

  1. 1,0 1,1 Krsnik-Rasol, M. Praktikum iz biologije staniceInačica izvorne stranice arhivirana 3. veljače 2015., Biološki odsjek PMF-a Zagreb
  2. 2,0 2,1 Stanični ciklus eukariota[neaktivna poveznica], Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku