Proso

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Proso
Panicum miliaceum
Panicum miliaceum
Status zaštite

Sistematika
Carstvo: Plantae
Divizija: Tracheophyta
Razred: Liliopsida
Red: Poales
Porodica: Poaceae
Rod: Panicum
Područje života

Proso (Panicum), rod jednogodišnjeg raslinja i trajnica iz porodice trava (Poaceae) kojemu pripada preko 460 vrsta. Raširene su u tropskom području, odakle se nekoliko vrsta širi na sjever u umjereni pojas. Narastu od nekoliko desetaka centimetara do tri metra visine. Cvat je u obliku metlice koje su često duge do 60cm u kojima se nalaze brojne sjemenke dužine 1-6mm.

Kao žitarica poznata je nekoliko tisuća godina. U sjeverozapadnoj Kini pronađena je zdjelica sa rezancima od prosa, a poznavali su je i stari Gali i Rimljani. Proso je često bio hrana sirotinje, dok se u sadašnje vrijeme koristi sve više zato što ne sadrži gluten.

U Hrvatskoj rastu tri vrste prosa, to su Panicum capillare ili vlasasto proso[1], Račvasto proso (Panicum dichotomiflorum)[2], obično proso Panicum miliaceum[3]. Četvrta vrsta koja se spominje, Panicum riparium, sinonim je za P. capillare.

Prosu dolazi ime po riječi panis u značenju kruh, i to po imenu biljke koja se više ne smatra predstavnikom ovog roda, to je Setaria italica (sin. Panicum italicum), koja pripada rodu muhar (Setaria).

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Proso
Logotip Wikivrsta
Wikivrste imaju podatke o: Panicum

Izvori[uredi VE | uredi]