Protiv Židova

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Protiv Židova (grč. Κατά Ιουδαίων, Kata Ioudaiōn; lat. Adversus Judaeos; eng. Against the Jews) serija je homilija antisemitskog sadržaja Ivana Zlatoustog[1] (grč. Ἰωάννης ὁ Χρυσόστομος), koji je u kršćanstvu slavljen kao svetac i crkveni otac.[2] Za života je bio nadbiskup Konstantinopola.[3]

Ivanova namjera[uredi VE | uredi]

Dionizije: Ivan Zlatousti

Dok je bio u Antiohiji, Ivan je pisao protiv Židova (i naroda i vjernika). Čini se da je pisao i protiv onih koji su se smatrali kršćanima, ali su, na primjer, prakticirali neke židovske običaje i rituale važne u židovstvu, kao što je obrezivanje dječaka.

Ivan se oštro u homilijama okomio na takve kršćane, ali i na Židove, koje je optužio za suradnju s demonima. (Demon, riječ grčkog podrijetla, koja u kršćanstvu ima negativno značenje, u staroj je Grčkoj označavala sva duhovna bića, pa i ona dobra.)

Ivanove optužbe[uredi VE | uredi]

Ivan je napisao da su mnogi kršćani sudjelovali pri slavljenju subote i židovskih blagdana u sinagogama. Posebice su žene voljele židovsku liturgiju. Sinagogu je usporedio s bordelom i hranom pagana punim hereza i poroka.

Prema Ivanu, Židovi su kao narod bili krivi za deicid, ubojstvo Boga, te su kaznu zaslužili:

"Sinagoga je gora od bordela... to je leglo podlaca i divljih zvijeri... hram demona posvećenih idolatrijskim kultovima... zbjeg bandita i razvratnika, vražja špilja. Kriminalni skup Židova... mjesto gdje se skupljaju Kristove ubojice... kuća gora od krčme... jazbina lopova, kuća na zlu glasu, stanište nepravde, utočište demona, ponor propasti... Isto bih rekao i o njihovim dušama... A što se mene tiče – mrzim sinagoge... Mrzim Židove iz istog razloga."[4]

Premda je kršćanstvo zapravo nastalo kao frakcija judaizma, Ivan je Židove optužio za sljedeće:

"Normalno, Židovi tvrde da oni također štuju Boga. Bože sačuvaj ako bih se ja s ovima složio! Nitko od Židova ne štuje Boga!"

Nacizam[uredi VE | uredi]

Tijekom vladavine Adolfa Hitlera, nacisti su iskoristili Ivanove homilije kako bi opravdali holokaust u očima njemačkih i austrijskih kršćana.[5][6]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Steve Herzig. The Roots of Nazism.
  2. James Parkes, Prelude to Dialogue (London: 1969.), str. 153
  3. John Chrysostom, Encyclopaedia Judaica
  4. Ivan Zlatousti, Protiv Židova
  5. Walter Laqueur, The Changing Face of Antisemitism: From Ancient Times To The Present Day (Oxford University Press: 2006.). ISBN 0-19-530429-2. Str. 47-48.
  6. Ivan Zlatousti i Protiv Židova

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]