Protuobavještajna agencija

Izvor: Wikipedija
Protuobavještajna agencija
(POA)
Protuobavještajna agencija (POA)
Osnovni podaci
Ustanovljeno 2002.
Prednik Služba za zaštitu ustavnog poretka
Raspušteno 2006.
Sljednik Sigurnosno-obavještajna agencija
Nadležnost protuobavještajna djelatnost

Protuobavještajna agencija (POA) planirala je i provodila protuobavještajno djelovanje u zemlji te prikupljala, analizirala, obrađivala i ocjenjivala podatke o djelovanju stranih obavještajnih službi kao i o djelovanju pojedinih osoba, skupina i organizacija na teritoriju Republike Hrvatske koja su usmjerena protiv nacionalne sigurnosti.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Daljnjim razvojem parlamentarne demokracije u RH, nastavljene su i reforme u sigurnosnom sustavu. Tako je 2002. godine donesen Zakon o sigurnosnim službama (ZOSS) kojim su u Hrvatskoj definirane tri službe – Protuobavještajna agencija (nekadašnji SZUP), Obavještajna agencija (nekadašnji HIS) te Vojno-sigurnosna agencija (nekadašnji SIS).

POA je sudjelovala u protuobavještajnoj zaštiti i skrbila za sigurnost zaštićenih osoba, objekata i prostora određenih odlukom Vlade, te važnijih skupova i sastanaka kada je to zatražila Vlada Republike Hrvatske.

Radi ostvarivanja protuobavještajne zaštite, POA je izrađivala sigurnosne provjere osoba kojima se povjeravaju tajni podaci i predmeti posebnog interesa, osoba koje takvim podacima i predmetima imaju pristup i osoba koje su zaposlene ili će se zaposliti u državnoj upravi i stručnim službama tijela državne vlasti te pravnih osoba na poslovima značajnim za nacionalnu sigurnost.

Ravnatelji POA-e od 2003. do 2006. godine[uredi | uredi kôd]

Povezani članci[uredi | uredi kôd]

Vrela[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Sigurnosno-obavještajne agencije (http://www.soa.hr/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: SOA.
Dopusnica nije potvrđena VRTS-om.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.