Prozor (tvrđava, Vrlika)

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Prozor (utvrda, Vrlika))
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Utvrda Prozor iznad Vrlike.

Prozor (Gradina) je danas djelimice restaurirana utvrda srednjovjekovnog i ranonovovjekovnog grada. Tvrđava Prozor (Gradina) i njezin okoliš predstavljaju zaštićeno kulturno dobro.[1]

Opis dobra[uredi VE | uredi]

Tvrđavu Prozor na teško pristupačnoj uzvisini nad Vrličkim poljem sagradio je 1406. g. bosansko - hrvatski herceg Hrvoje Vukčić Hrvatinić. Po svojoj sačuvanosti spada među najznačajnije srednjovjekovne tvrđave. Nepravilnog je pravokutnog tlocrta sa središnjom utvrdom - donžonom. Na zapadnoj strani ima stambeni dio, "providurov stan". S istočne strane je branjena manjom kulom kružnog tlocrta. Ulaz u tvrđavu je bio sa zapadne strane, zaklonjen posebnim zaobljenim zidom. Južnu, nepristupačnu stranu kompleksa štiti niski bedem izgrađen na litici. Naziv utvrde u kasnom srednjem vijeku se gubi, a umjesto njega se sve češće koristi naziv Grad. [1]

Nalazi se iznad grada Vrlike, sjeverozapadno od grada, na nestrmoj uzvisini, 1,5 km cestom prema Maovicama i Drnišu, na suprotnom kraju Perućkog jezera gledano iz Potravlja.

Prozor se nalazi na strateškom mjestu s kojeg se vide planine na istoku i na zapadu te na Cetinu i Perućko jezero, koje je nekad bilo riječnom dolinom (rijeka Cetina). Nalazi se na 459 m nadmorske visine na 43, 91385° sjeverne zemljopisne širine i 16, 39526' istočne zemljopisne dužine, 300 m zračnim pravcem sjeverozapadno od grada. Usporedbe radi, Vrlika je dijelom na 261 m nadmorske visine.

Dali su ju sagraditi hrvatski plemići Hrvatinići ranih 1400-ih. Bila je dijelom malog obrambenog lanca utvrda na jugu Hrvatskog Kraljevstva, a uz Prozor to su bile Potravnik kod Potravlja i utvrda Glavaš (Dinarić) kod Kijeva.

U razdoblju turskih osvajanja hrvatskih krajeva, Prozor je došao na udar osmanskih navala na Hrvatsko Kraljevstvo. Turci su ju uspjeli zauzeti 1523. godine. Krajem 17. st. Mletačka Republika istjerala je Osmanlije iz tih krajeva.

Zaštita[uredi VE | uredi]

Pod oznakom Z-3921[1] tvrđava je zavedena je kao nepokretno kulturno dobro - pojedinačno u Registru kulturnih dobara Ministarstva kulture i medija, pravna statusa zaštićeno kulturno dobro, klasificirano kao "profana graditeljska baština ",[2] javne građevine. Nije pod UNESCO-vom zaštitom.[1]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Pretraživanje Registra kulturnih dobara Republike Hrvatske Ministarstvo kulture i medija RH. Pristupljeno 7. rujna 2020. Sadržaj preuzet uz dopusnicu.
  2. Kulturna dobra grada Vrlike pristupljeno 8. kolovoza 2020.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]