Pruga Beograd - Bar

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Most preko Male Rijeke

Pruga Beograd - Bar je međunarodna željeznička linija izgrađena u SFRJ, dužine od 476 kilometara.

O pruzi[uredi VE | uredi]

Početak gradnje u SFRJ zbio se donošenjem zakona 1966. godine, ali je već 1971. ukinut, dok daljnju izgradnju zasebno preuzimaju SR Srbija i SR Crna Gora. Završetak građevinskih radova dogodio se 1975. spajanjem šina desetak kilometara južno od Kolašina. Na teritoriju Srbije nalazi se 301 km, a Crne Gore 175. Najviša točka je u Kolašinu, 1 032 m. Najveći uspon je na dionici Podgorica - Bijelo Polje, 25 promila. Granična stanica između država je mjesto Gostun.

Prilikom gradnje nije se obratilo mnogo pažnje na činjenicu da 9 km pruge prolazi kroz teritorij SR Bosne i Hercegovine, ali to je postalo prilično zanimljivo. Na teritoriju Republike Srpske postoji postaja Štrpci, ali tu vlak ne staje već služi samo kao izvanredna stanica.

Tuneli[uredi VE | uredi]

Pruga prolazi kroz 254 tunela, u dužini od 114,4 km. Najveći je tunel Sozina na dionici Podgorica - Bar, od 6.170 m. Slijede tuneli Zlatibor, Trebešnica, Goleš.

Fascinantan most[uredi VE | uredi]

Iznad Male rijeke, nedaleko od Podgorice, izgrađen je most iznad Male rijeke, najviši željeznički most u Europi, od 500 m dužine, 200 visine. Rađen je 4 godine, a u njega je uloženo 23 000 kubnih metara betona, dok je čelična konstrukcija težine 25 000 tona.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Pruga Beograd - Bar