Prugasta tuna

Izvor: Wikipedija
Prugasta tuna
Katsuwonus pelamis
Status zaštite

Status zaštite: Najmanja zabrinutost (lc)
Sistematika
Carstvo:Animalia
Koljeno:Chordata
Razred:Actinopterygii
Red:Perciformes
Porodica:Scombridae
Rod:Thunnini
Vrsta:Katsuwonus
Dvojno ime
Katsuwonus pelamis
Linne, 1758.
Baze podataka

Prugasta tuna (lat. Katsuwonus pelamis) poznata i kao pacifička prugasta tuna srednje je velika tuna iz roda Scombridae. Nastanjuje topla tropska mora Istočne i Jugoistočne Azije. Može narasti do 1 metra duljine, te se svrstava među srednje velike tune.

Jedna je od najzastupljenijih vrsta tuna u svjetskom ribolovu. Zauzima važno mjesto u japanskoj i indonezijskoj kuhinji.

Rasprostranjenost[uredi | uredi kôd]

Iako izvorno nastanjuje topla tropska mora Istočne i Jugoistočne Azije, prugasta se tuna proširila čitavim svijetom. Jata prugaste tuna pronađena su u Indijskom Oceanu te zapadnim i istočnim dijelovima Pacifika. U manjoj mjeri je zapažena i u Atlantiku i na Sredozemlju, gdje je kao invazivna vrsta prijetnja izvornim (autohtonim) vrstama tune. S druge strane, u Atlantskom se Oceanu potpuno prilagodila hladnijem okolišu te nisu zabilježena ponašanja invazivne vrste.

Ukupno gledajući, njezino stanište (habitat) prostire se od obala Britanske Kolumbije do Čilea u Istočnom Pacifiku, dok se u Atlantiku nastanila u Meksičkom zaljevu i Karibima. Nastanjuje samo zapadni dio Sredozemlja (španjolska obala i Tirensko more), a zasad još nije pronađena u njegovom istočnom dijelu ili Crnom moru.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. [1] Crveni popis ugroženih vrsta, Katsuwonus pelamis (engl.), www.iucnredlist.org, 22. kolovoza 2013. (pristupljeno 2. lipnja 2017.)