Prugasti orao

Izvor: Wikipedija
Prugasti orao
Planinski orao (Karnataka, Indija)
Status zaštite

Status zaštite: Najmanja zabrinutost (lc)
Sistematika
Carstvo:Animalia
Koljeno:Chordata
Razred:Aves
Red:Accipitrifomes
Porodica:Accipitridae
Rod:Aquila
Vrsta:A. fasciata
Dvojno ime
Aquila fasciata
Vieillot, 1822.
Rasprostranjenost

Rasprostiranje prugastog orla
Sinonimi
Hieraaetus fasciatus
Baze podataka

Prugasti orao (Aquila fasciata) je manji do srednje veliki orao iz porodice jastrebova (Accipitridae) koji se gnijezdi na širokom području u južnoj Europi, Africi, Indiji i Indoneziji.[1]

Opis[uredi | uredi kôd]

Prugasti orao dostiže dužinu od 55 do 65 cm, a krila su mu relativno kratka i zaobljena (142 -175 cm). Ženske su nešto veće od mužjaka. Gornji dijelovi su mu tamno smeđe, a donji bijele boje s tamnim prugama. Dugi rep je siv s bijelom donjom stranom i širokom tamnom prugom na gornjem nastavku. Noge i oči su mu žute.[1] Obično se ne glasa, osim u blizini gnijezda gdje je opet nešto tiši od svojih najbližih srodnika. Zahvaljujući genetičkom istraživanju ova je vrsta premještena u rod Aquila (pravi orlovi) iz roda Hieraaetus.[2]

Stanište, razmnožavanje i ishrana[uredi | uredi kôd]

Prugasti orao je ptica stanarica koja se gnijezdi na šumovitom, često brdovitom području s nekim otvorenim prostorima. Afrički preferiraju savane, rubove šuma, kultivirana i raščišćena područja, pod uvjetom da tu postoje neka velika stabla. No, ova vrsta ne voli ni vrlo otvorena i niti gusto šumovita staništa.

Ženka polaže najčešće dva jaja, maksimalno do tri.

Prugastii orao ima širok spektar plijena, kojega obavezno hvata živog. Obično lovi iz skrovišta, iz krošnji drveta, ali također hvata plijen obrušavanjem na tlo iz zraka poput drugih orlova. Uglavnom se hrani malim sisavcima, pticama i gmazovima.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Planinski orao na stranicama IUCN-a (engl.) posjećeno 11. lipnja 2013.
  2. A.J. Helbig, A. Kocum, I. Seibold i M.J. Braun, A multi-gene phylogeny of aquiline eagles (Aves: Accipitriformes) reveals extensive paraphyly at the genus levelArhivirana inačica izvorne stranice od 6. studenoga 2014. (Wayback Machine), Molecular phylogenetics and evolution 35.(1.), 2005., str. 147–164. (PDF)

Literatura[uredi | uredi kôd]

Drugi projekti[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Prugasti orao
Wikivrste imaju podatke o taksonu Prugasti orao