Ptolemej VIII. Euerget

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Tetradrahma iz Aleksandrije s likom Ptolemeja VIII. Euergeta II.

Ptolemej VIII. Euerget II. (grč. Πτολεμαῖος Εὐεργέτης), zvan Fizikon (grč. Φύσκων) (182. pr. Kr. - 28. lipnja 116. pr. Kr.), kralj helenističkog Egipta iz makedonske dinastije Ptolemejevića.

Životopis[uredi VE | uredi]

Bio je mlađi brat Ptolemeja VI. Filometora i stric Ptolemeja VII. Bio je bratov suvladar (170.–164. pr. Kr.) i kralj Cirenaike (163.-145. pr. Kr.). Nakon bratove smrti 145. pr. Kr., kraljem je postao njegov maloljetni nećak umjesto kojeg je vladala njegova majka Kleoptra II. kao regentica. Godine 144. pr. Kr. vjenčao se s bratovom udovicom, ubio njenog sina Ptolemeja VII. i preuzeo kraljevsku vlast.[1]

Godine 141. pr. Kr. vjenčao se sa Kleopatrom III., kćerkom Ptolemeja VI. i Kleopatre II. Političke tenzije između Ptolemeja VIII. i Kleopatre II. dovele su do sukoba u studenom 132. pr. Kr. koji je rezultirao kraljevim izgnanstvom na otok Cipar 131. pr. Kr. Na vlast se vratio već sljedeće godine, ali sukobi i sporadične su se nastavile.[2] Građanski rat uzrokovao je ekonomsku krizu u Egiptu i najavio dolazak Rimljana koji su se uključili u borbu kandidata za egipatsko prijestolje.

Oko 117. pr. Kr. Ptolemej VIII. organizirao je pomorsku ekspediciju preko Crvenog mora do Indije, što je potaknulo egipatski interes za trgovinom začinima.[3]

Bilješke[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Ptolemej VIII. Euerget
Crown of Saint Edward.svgP vip.svg Nedovršeni članak Ptolemej VIII. Euerget koji govori o vladaru treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.