Pufer

Izvor: Wikipedija
Pufer - otopina slabe kiseline i baze

Pufer je otopina (smjesa) slabe kiseline i njezine konjugirane baze ili slabe baze i njezine konjugirane kiseline. Pufer se opire promjeni pH-vrijednosti nakon dodavanja kiseline ili baze te u slučaju razrjeđenja.

Puferski kapacitet bit će maksimalan u slučaju kad su koncentracije kiseline i njezine konjugirane baze jednake.

Kapacitet pufera je mjera sposobnosti pufera da se odupre promjeni pH-vrijednosti. Izražava se brojem molova[1] jake kiseline ili jake baze koju može apsorbirati jedna litra puferske otopine dok se pH-vrijednost promijeni za jednu pH-jedinicu. Što je veći kapacitet pufera, puferska je otopina sposobnija oduprijeti se promjeni pH-vrijednosti.

Kod računanja pH-vrijednosti puferskih smjesa primjenjuje se Hendersson-Hasselbalchove jednadžba.

U puferskoj smjesi kiselina je slabo ionizirana, a sol potpuno disocirana. Gotovo svi anioni u otopini potječu iz puferske soli te se koncentracija aniona može zamijeniti s koncentracijom soli.

Puferi su učinkoviti kada su omjeri kiselo-baznog para u rasponu od 0,1 do 10. To je raspon kada se dodavanjem kiseline ili baze pufer odupire promjeni.

U ljudskom organizmu karbonatni pufer je najznačajniji pufer krvi za održavanje kiselo-bazne ravnoteže, jer je jedini koji je povezan s dišnim sustavom i bubrezima.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Edutorij ». edutorij.e-skole.hr. Inačica izvorne stranice arhivirana 3. prosinca 2021. Pristupljeno 3. prosinca 2021.