Pululan

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Pululan() je ekstracelulalrni polisaharid kojeg izlučuje kvascu sličan slatkovodni organizam iz carstva fungi, Aureobasidium melanogenum. A. melanogenum se zbog svoje tamne boje, koja je posljedica visoke proizvodnje melanina, zove još i crni kvasac, premda postoji varijacija među podvrstama. Pululan je dobio ime prema starom nazivu za A. melanogenum, Aerobasodium pullulans. Pululan ima raznovrsne aplikacije u medicini i biotehnologiji zbog svoje specifične strukture i njezine lake modifikacije. Otkrio ga je Bauer 1938. godine, ali njegova struktura je determinirana tek 1960., a prvo je upotrebljen u industriji 1972. Pululan ima obrambenu ulogu u prirodnom okruženju.

STRUKTURA[uredi VE | uredi]

Slika 1: struktura pululana.

Pululan je sastavljen od ponavljajućih jedinica maltotriose povezanih sa alfa- 1,6 vezama. Maltotrioza je sastavljena od 3 glukoze povezane alfa-1,4, vezama. (slika 1) Zbog specifičnih veza među jedinicama maltotrioze ima jaku sposobnost adhezije i formiranja vlakna. Uz to, ima i 9 hidroksilnih grupa (OH-). Hidroksilne grupe se mogu lako substituirati sa nekim drugim elementima i tako dati nova svojstva pululanu.

SVOJSTVA[uredi VE | uredi]

Pululan je topiv u vodi, ima jaku mehaničku snagu i fleksibilan je. U prirodnom okruženju ga često nalazimo u formaciji nasumične zavojnice. Pululan je biorazgradiv, ali nije podležan razgradnji od strane želučane kiseline te je podatan kao nosač lijekova. Ne oksigenira na zraku, što ga čini stabilnim.

APLIKACIJE[uredi VE | uredi]

U zadnje vrijeme zamijenjuje ksantansku gumu u proizvodnju veganskog sira. Najčešće je korišten u kozmetičkoj i prehrambenoj industriji, ali u zadnje vrijeme se koristi u medicini.

Zbog svoje topivosti se koristi kao nosač lijekova. Često ga se modificira sa dodatkom kolesterola na hidroksilne grupe. Kolesterol je hidrofoban te tvori jezgru u kojoj je zarobljen aktivni spoj koji služi kao lijek. Okosnica pululana (heksoze) je hidrofilna te tvori koru i ne dozvoljava da se lijek oslobodi prije svoje željene destinacije.

Isto tako se u medicini koristi u vizualizaciji sa kvantnim perlama koje su označene sa fluorescentnim bojama. Pululan je nosač. Zbog svoje viskoznosti se koristi u mješavini sa želatinom u proizvodnji sintetičkih tkiva.

Pululan ima i ekološki aspekt. Kao i svaki drugi egzopolisaharid može se koristiti u ekstrakciji teških metala iz okoliša zbog svoje jeako adhezije, a viskoznost mu omogućuje uklanjanje nafte.[1]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Xiao R & Zheng Y, (November 2016). "Overview of microalgal extracellular polymeric substances (EPS) and their applications". Biotechnological advances 34: 1225-1244 pristupljeno {{subst:TRENUTAČNIDAN}}. {{subst:TRENUTAČNIMJESECIME}} {{subst:TRENUTAČNAGODINA}}.