Puno (grad)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Katedrala u Punu

Puno grad na jugoistoku Perua smješten na obalama jezera Titicaca na 3.800 metara iznad razine mora. Ima oko 120.000 stanovnika [1] i glavni je grad istoimene regije.

Grad je osnovao 4. studenog 1688. Pedro Fernández Castro Andrade a danas je poznat kao početna stanica za turistička putovanje prema otocima Titicace.

Puno na karti Perua

Značenje Punoa za moćnu državu Inka ogleda se u legendama o nastanku carstva Inki. Prema tradiciji Manco Capac je bio prvi Inka koji je ustao iz vode jezera Titicaca, po naređenju boga sunca da bi osnovao Inka carstvo sa sjedištem u Cuscou. Ova oblast poznata je po svojim varirajućim i jakim bojama i narodnim tradicijama, dok se neki najzabavniji narodni običaji održavaju upravo u ovoj oblasti. Danas je Puno oblast s važnom poljoprivrednom i stočarskom djelatnošću, posebice ljame i alpake koje su rasprostranjene po visoravnima i poljima. Predsjednik Perua Alan García uvrstio je Puno u "specijalnu ekonomsku zonu".

Promet[uredi VE | uredi]

U Punu je posljednja stanica na putovanju vlakom iz Cusca i Arequipe. Najbliža zračna luka je u Juliaci, udaljenoj oko 50 km od Puna.

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Publikation Censos Nacionales 2007: XI de Población y VI de Vivienda, Perfil Sociodemográfico del Perú. Izdano od Instituto Nacional de Estadística e Informática, Peru