Pustinje (album)

Izvor: Wikipedija
Pustinje
Laufer (studijski album)
Žanrrock
Objavljen12. listopada 1994.
SnimanjeRujan 1994. otok Krk, Hrvatska. Remiks u studiju "RSL Luca", Novo Mesto, Slovenija. Montaža studio "Metro", Ljubljana, Slovenija.
Trajanje44:09
IzdavačCroatia Records, T.R.I.P.
Producent(i)Janez Križaj, Laufer
Recenzije
Kronologija albuma – Laufer
The Best Off...
(1993.)
Pustinje
(1994.)
Epitaf
(2005.)

Pustinje je drugi studijski album riječke rock-skupine Laufer, kojeg 1994. godine objavljuje diskografska kuća Croatia Records.

Materijal za album je pripreman i sniman na otoku Krku, a remiks je napravljen u studiju "RSL Luca" u Novom Mestu, Slovenija, dok je montaža i obrada čitavog materijala odrađena u studiju "Metro" u Ljubljani. Produkciju su radili zajedno s Janezom Križajem, a album je odlično prošao kod publike i glazbenih kritičara.

O albumu[uredi | uredi kôd]

Članovi Laufera u postavi Damir Urban (prvi vokal), Vlado Simčić (gitara), Ljubo Silić (bas-gitara) i Alen Tibljaš (bubnjevi), u mjesecu rujnu odlaze na otok Krk kako bi pripremili i snimili materijal za novi studijski album. Samo snimanje materijala trajalo je vrlo kratko i gotovo sve skladbe snimljene su iz prve ruke uz rijetke producentske zahvate i nadosnimavanja u ljetnom predahu između dvije turneje. Skladbe se bave temama svakodnevnice iz tog vremena poput konfuzije odrastanja ("…hej tata, oprosti mi što izgledam kao pas…"), nesanice, neuroze, bijesa, destruktivnog PTSP-a u glavama dojučerašnjih prijatelja iz ulice, potrage za duhovnošću u duhovnim i materijalnim pustinjama sivih gradova ("… poljubi mi oči su nam kao pustinje, gdje bez ijedne riječi sve razumijem…"), umora na licima iscrpljenih prolaznika od loših vijesti, besparice i beznađa, te pogrešnim ljubavnim vezama ("…nikad neće saznati o čemu pričam."), i rezultiraju s prepoznatljivim bombastičnim, organskim zvukom. Ipak skladbe sadrže i dozu optimizma jer album Pustinje je ustvari jedna skladba podijeljena u više različitih cjelina.

Nakon što je album objavljen, Lauferi 1995. godine dobivaju diskografsku nagradu Porin za najbolji alternativni rock album godine. Sviraju na brojnim koncertima i zauzimaju #1 na svim top ljestvicama.[1]

Popis pjesama[uredi | uredi kôd]

  1. "Falš" (0:24)
  2. "Hej tata" (2:25)
  3. "Vampir" (4:08)
  4. "Govorim u snu" (4:24)
  5. "Viđđđeno" (4:20)
  6. "Matematička" (3:22)
  7. "Mišolovka" (3:51)
  8. "Umorni kompas" (6:07)
  9. "Balerina" (3:55)
  10. "Mjesečev rog" (7:20)
  11. "Pustinje" (5:53)

Izvođači[uredi | uredi kôd]

Produkcija[uredi | uredi kôd]

  • Producent - Janez Križaj, Laufer
  • Izvršni producent - Tomislav Šunjić
  • Autori - Damir Urban (skladba: 11), Laufer (skladbe: 1 do 10), Vlado Simčić (skladba: 11)
  • Snimatelj - Mr Tambourine Man
  • Dizajn - Božesačuvaj
  • Fotografija - Nino Šolić

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Rirock.com - Laufer - Pustinje (T.R.I.P. / Croatia Records, 1994.) - Autor Robert Paulić, objavljeno 12. studenog 2005.g.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]