Prijeđi na sadržaj

Pustinjski jež

Izvor: Wikipedija
Pustinjski jež
Pustinjski jež
Status zaštite

Status zaštite: Najmanja zabrinutost (lc)
Sistematika
Carstvo:Animalia
Koljeno:Chordata
Razred:Mammalia
Red:Erinaceomorpha
Porodica:Erinaceidae
Rod:Paraechinus
Vrsta:P. aethiopicus
Rasprostranjenost

Rasprostranjenost pustinjskoga ježa
Baze podataka

Pustinjski jež (lat. Paraechinus aethiopicus) je vrsta sisavaca iz porodice Erinaceidae.

Rasprostranjenost[uredi | uredi kôd]

Živi u državama kao što su: Alžir, Čad, Džibuti, Egipat, Eritreja, Irak, Izrael, Jordan, Kuvajt, Libija, Mali, Mauritanija, Maroko, Niger, Oman, Saudijska Arabija, Somalija, Sudan, Sirija, Tunis, Ujedinjeni Arapski Emirati, Zapadna Sahara, Jemen i eventualno Etiopija.

Anatomija i ponašanje[uredi | uredi kôd]

Jedan je od manjih ježeva. Ima dužinu između 13 i 26 centimetara i teži između 300 i 440 grama. Bodlje na leđima mogu biti naborane. Ako se osjeća ugroženo, može koristiti mišiće koji zatežu kožu, kako bi se sklupčao. Pretvara se u loptu, čiji šiljci vire u svim smjerovima, što je odlična obrana.

Hrana[uredi | uredi kôd]

Pustinjski ježevi prvenstveno jedu kukce i druge beskralježnjake, ali ponekad će pojesti jaja, male kralješnjake i biljke.

Razmnožavanje[uredi | uredi kôd]

Razmnožavanje počinje u ožujku, nakon što je završio zimski san. Ženka pustinjskog Ježa rađa do šest mladih u brlogu ili skrivenom gnijezdu, a nakon trudnoće koja traje oko 30 do 40 dana. Mladi su rođeni gluhi i slijepi te s bodljama koje se nalaze odmah ispod kože kako bi se spriječilo oštećenje ženke tijekom poroda. Bodlje se pojavljuju u roku od nekoliko sati, a oči se otvaraju nakon 20 dana. Mladi pustinjski ježevi odbijaju se od sise nakon 40 dana. Svake godine se rađa jedno leglo.

Prijetnje[uredi | uredi kôd]

Pustinjski jež je česta vrsta s velikom populacijom i široko je rasprostranjena. Vjeruje se da je prilično otporan na promjene u staništu te da nisu ugroženi. Zasad nema većih prijetnja za tu vrstu iako ima naznaka da ih povećanje prometa u pustinji ugrožava.

Podvrste[uredi | uredi kôd]

Izvori za podvrste[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]