Pustolovne utrke

Izvor: Wikipedija

Pustolovne utrke su kombinacija dvije ili više športskih disciplina, među kojima najčešće susrećemo orijentaciju i navigaciju u prirodi, trčanje, vožnju brdskog bicikla, veslanje, te savladavanje prepreka penjanjem ili drugim pri kojima se koristi uže.

Utrke mogu trajati od nekoliko sati (sprint utrke), pa sve do desetak dana (ekspedicijske utrke).

Tijekom trajanja ovog tipa utrka, najčešće ne postoji takozvano mrtvo vrijeme, u kojem bi se trkači mogli odmoriti. Umjesto toga, kako bi se odmorili, trkači moraju "žrtvovati" vrijeme od trke.

Na pustolovnim utrkama natjecatelji nastupaju u timovima. Općenito je pravilo da su timovi veći što su trke duže. Tako su kod sprint utrka timovi najčešće dvočlani, dok kod višednevnih oni mogu imati i do pet članova. Organizatori utrka ponekad nameću pravilo prema kojem barem jedan član tima mora biti žena.

Raid Gauloises je prva pustolovna utrka na svijetu.[1] Eco Challenge je najpoznatiji svjetski brend pustolovnih utrka.[2] Patagonijska ekspedicija u Čileu, poznata i kao "Utrka na kraju svijeta", je jedna od najtežih pustolovnih utrka, a osmislio ju je hrvatski geolog Stjepan Pavičić; specifična je po tome da se vatra uopće ne smije paliti tijekom utrke.[3]

Pustolovne utrke u Hrvatskoj[uredi | uredi kôd]

Terra Incognita je prva pustolovna utrka u Hrvatskoj. Prvi put je održana 2000. pod nazivom "Pustolovna utrka Bjelolasica 2000".[4] Najdulja, najpoznatija, a ujedno i najteža pustolovna utrka u Hrvatskoj je Cetina Adventure Race. Organizira je udruga Adventure RaceArhivirana inačica izvorne stranice od 10. prosinca 2005. (Wayback Machine) iz Zagreba. Najpoznatija utrka riječke udruge AdNature je KI ChallengeArhivirana inačica izvorne stranice od 2. kolovoza 2005. (Wayback Machine) Splitski Spirit organizira seriju utrka pod zajedničkim naslovom CroChallengeArhivirana inačica izvorne stranice od 29. studenoga 2005. (Wayback Machine). 8. svibnja 2010. održat će se prva pustolovna utrka u Istočnoj Hrvatskoj Baraber adventure race 2010 u organizaciji Kluba pustolovnih sportova Baraber extreme team BelišćeArhivirana inačica izvorne stranice od 27. siječnja 2010. (Wayback Machine)

Vidi[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]