QueerANarchive

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
queerANarchive
120 × 120 px
Kolektiv za razvoj, istraživanje i propitvanje queer kulture
Skraćeni nazivqueerANarchive
Vrstaudruga
Datum osnivanja2013.
Adresa udrugeSplit
Webhttp://queeranarchive.blogspot.com/

queerANarchive je udruga za razvoj, istraživanje i propitivanje queer kulture koja djeluje u Splitu i okolici, te povremeno nacionalno i internacionalno.

Povijest[uredi | uredi kôd]

queerANarchive je 2010. godine nastao kao neformalna inicijativa s ciljem praćenja kronike drugog i drugačijeg na području grada Splita, a kao Kolektiv za razvoj, istraživanje i propitivanje queer kulture - queerANarchive formalno je registriran upisan u Registar udruga RH 2013. godine[1] gdje za misiju navodi: "promicanje, razvoj i unapređenje queer kulture i zajednice kroz istraživački, edukativni, umjetnički, kustoski, izdavački i zagovarački rad, s ciljem poticanja kritičkog i refleksivnog promišljanja društvene stvarnosti drugog i drugačijeg i osnaživanja queer zajednice. Vizija kolektiva je društvo sloboda kroz koje se ostvaruju identitetske različitosti."

Od 2013. godine queerANarchive kroz programe inovativnih umjetničkih i kulturnih praksi te programe vizualnih umjetnosti i audio-vizualne kulture promiče razvoj queer scene i zajednice u gradu Splitu i okolici, a kroz angažman u Platformi Doma mladih i LGBT centru Split, bavi se i zagovaranjem razvoja društveno-kulturnih centara temeljenih na javno-civilnom partnerstvu i sudioničkom upravljanju.

Kolektiv je 2018. godine sam pokrenuo platformu LGBT centra Split[2] s ciljem razvoja postojećeg prostora LGBT centra Split u društveno kulturni centar zasnovan na sudioničkom upravljanju i javno-civilnom partnerstvu, koji bi ne samo bio mjesto realizacije programa LGBTIQ i srodnih udruga u gradu i regiji, već i rješenje radnog prostora za operativno djelovanje velikog broja organizacija civilnog društva.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. (https://registri.uprava.hr/#!udruga-detalji/pgcBAAEAAQFxdWVlcmFuYXJjaGl25QAAAAAAAAAAAAABAQFvaeICAZa6Bw) Registar udruga RH
  2. Slobodna Dalmacija - LGBT centar Split: Gašenjem udruge Rišpet nije dovedeno u pitanje organiziranje gay parade. 18. listopada 2019. Pristupljeno 25. rujna 2020. journal zahtijeva |journal= (pomoć)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]