RK Solin

Izvor: Wikipedija
RK Solin
Puno ime Rukometni klub Solin
Osnovan 1956.
Dvorana Gradska dvorana Solin
Kapacitet 1105 gledatelja
Liga 1. HRL-Jug
2019./20. 11.
Team colours
Kit body unknown.png
Team colours
Team colours
Team colours
Domaći dres
Team colours
Kit body unknown.png
Team colours
Team colours
Team colours
Gostujući dres
Sports current event.png Trenutačna sezona

Rukometni klub Solin je muški rukometni športski klub.[1] Osnovan je 1956. Ima i školu rukometa koja se u tri generacije natječe i postiže solidne rezultate na nivou Dalmacije. Svake godine natječe se na međunarodnom turniru u Češkoj.

Klub trenutno nastupa u 1. HRL-Jug (sezona 2017./2018.). Od osnutka do danas klub je zabilježio brojne uspjehe svih dobnih kategorija,od najmlađih do seniora. Najveći uspjesi kluba su ulazak u elitno društvo hrvatskih rukometnih klubova dva puta (1.liga,sadašnja Premijer liga, 96./97. i 05./06.), te 1/2 finale kupa 1997. i 1/8 finale 2005. u seniorskoj konkurenciji. Također, klub je uvijek bio rasadnik mladih rukometnih nada i poznatih trenera koji su preko igračke karijere u klubu nastavili prenositi znanje na mlađe generacije kao treneri. RK Solin dao je nekoliko reprezentativaca. 2006. godine, povodom obilježavanja 50 godina uspješnog djelovanja kluba izdana je i monografija kluba pod nazivom "50 godina rukometa u Solinu" autora Jurice Gizdića. U knjizi su obuhvaćena sva važnija natjecanja, momčadi i djelatnici kluba.

Zanimljivosti[uredi | uredi kôd]

Stariji igrači su 50 godina trenirali na "igralištu kraj Rike" (rijeke Jadro) kojega više nema, jer je preko njega izgrađena prometnica. Rukometaši Solina danas treniraju u novoizgrađenom SC Meterize, kojega koriste mlađi uzrasti, a seniori treniraju u gradskoj dvorani Solin na Bilankuši, kapaciteta cca 1100 mjesta. Najpoznatiji rukometaši koji su počeli karijere ili su bili igrači u RK Solinu su: Ljubo Vukić i Jakov Gojun. Solin je vodio i igrače u njemu stvarao poznati hrvatski rukometni entuzijast Ante Božić.[2]


Izvori[uredi | uredi kôd]


Handball pictogram.svg
Nedovršeni članak RK Solin koji govori o rukometu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.