RMS Carpathia

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
RMS Carpathia.jpg

RMS Carpathia je bio putnički preko-oceanski parobrod u vlasništvu tvrtke Cunard Line transatlantic dužine 165 metara. Svoje prvo putovanje imao je 1903. godine, a najpoznatiji je po tome što je spasio preživjele s Titanica. Carpathijina ruta bila je New York - Rijeka (tada u Austrougarskoj), a zanimljivo je kako je četvrtina posade na brodu bila hrvatskog podrijetla. Nakon što je Carpathia primila SOS signal s Titanica, kapetan Arthur Henry Rostron donio je odluku da se krene prema Titanicu najvećom mogućom brzinom unatoč potencijalnoj opasnosti od santi leda na tom području. Iako je maksimalna brzina broda bila 15 čvorova na sat, zahvaljujući njegovoj naredbi da se topla voda ne koristi za nikakve druge svrhe radi što bolje iskoristivosti parnog stroja, brod je postigao brzinu od 17 čvorova na sat.

Na mjesto potonuća Titanica Carpathia je stigla u 15. travnja 1912, u četiri ujutro, sat i 40 minuta nakon potonuća, te je nakon kraće potrage pronašla čamce za spašavanje na kojima je bilo 706 putnika (od ukupno 2223 koliko ih je bilo na brodu). Od 30 hrvatskih putnika na Titanicu, preživjelo je samo troje.

Carpathia je u trenutku primanja signala bila cca 58 milja od Titanica, dok je brod Californian bio udaljen manje od 20 milja, no oni nisu uhvatili Titanicov poziv u pomoć, a iako su vidjeli rakete koje su ispaljene s Titanica, nisu ih protumačili kao poziv u pomoć.

U prvom svjetskom ratu Carpathia je služila kao brod za prijevoz opreme te ju je 1918. godine potopila njemačka podmornica.

Na brodu Carpathiji je bila i osječka učiteljica Marija Bartowski, koja je iz Rijeke krenula u New York, i dok se vraćala, zatekla je 17 čamaca (tadašnji putnici su mislili da ih je bilo 19) i gledala spasioce s Carpathie kako spašavaju unesrećene putnike potonulog Titanica. U svom dnevniku koji će izaći početkom travnja 2012, navodi sve zgode na Carpathiji otkad su primili SOS signal s Titanica preko povratka u New York do povratka u Rijeku. Nakon točno 100 godina, njezin unuk Branimir Bartowski(76) pokazao ga je javnosti pomoću Nedjeljnog Jutarnjeg, i sada cijeli svijet zna o Titanicu.[nedostaje izvor]

Mornar Josip Car je kao uspomenu pri iskrcaju s Carpathije donio kući jedan od pet spasilačkih prsluka RMS Titanica koji je 1938 darovao riječkom muzeju koji su ga odložili - u podrum. Vrijedni predmet s Titanica ležao je zarobljen do prije nekoliko godina kada su ga Slobodan Novković iz Zagreba i njegov švicarski kolega Ginter Bablem, koji se bave istragom tragedije Titanic, locirali i izvukli na svjetlo dana, Danas je, nakon restauracije, ponovo dostupan javnosti.[nedostaje izvor]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: RMS Carpathia


Noia 64 apps galeon.png Nedovršeni članak RMS Carpathia koji govori o brodu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.