Računalna animacija

Izvor: Wikipedija
Računalna animacija teretnoga broda Maersk Line

Računalna animacija je animacija napravljena pomoću računala odnosno računalnih programa. Prve su rađene analognim sustavom. Današnje se animacije radi digitalno.

Animacija može biti u dvjema dimenzijama, poput klasične crtane animacije i u trima dimenzijama, s jakom sugestijom voluminoznosti likova i okolnog prizora te njezinom gradiranom animacijom. Primjenjuje se u animiranom filmu (računalni film), za posebne efekte u igranim filmovima,[1] za znanstvene i stručne analize poput športskih.

Športašima je računalo i računalna grafika važno tehničko pomagalo u analizi kretnja športaša i kretnji športskih rekvizita (lopte, loptice, palica, štapova i dr.). Otkriva je li lopta pala na crtu ili izvan nje, je li prešla crtu ili nije. Animacijom se analizira pokrete, uči, vježba, demonstrira i proučava je li se nešto dogodilo ili nije.[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Proleksis kompjutorska (računalna) animacija / objavljeno: 22. lipnja 2012. / pristupljeno: 24. travnja 2019.
  2. Zbornik radova Međimurskog veleučilišta u Čakovcu, Vol. 3 No. 1, 2012. Jurica Trstenjak, Bruno Trstenjak, Bruno Palašek : Računalna animacija u sportu (pristupljeno 24. travnja 2019.)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

  • IRB Ana Marija Komar: Računalna animacija na Webu
  • FER Ana Marija Komar: Računalna animacija na Webu
  • FER Računalna animacija