Računalna animacija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Računalna animacija teretnoga broda Maersk Line

Računalna animacija je animacija napravljena pomoću računala odnosno računalnih programa. Prve su rađene analognim sustavom. Današnje se animacije radi digitalno.

Animacija može biti u dvjema dimenzijama, poput klasične crtane animacije i u trima dimenzijama, s jakom sugestijom voluminoznosti likova i okolnog prizora te njezinom gradiranom animacijom. Primjenjuje se u animiranom filmu (računalni film), za posebne efekte u igranim filmovima,[1] za znanstvene i stručne analize poput športskih.

Športašima je računalo i računalna grafika važno tehničko pomagalo u analizi kretnja športaša i kretnji športskih rekvizita (lopte, loptice, palica, štapova i dr.). Otkriva je li lopta pala na crtu ili izvan nje, je li prešla crtu ili nije. Animacijom se analizira pokrete, uči, vježba, demonstrira i proučava je li se nešto dogodilo ili nije.[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Proleksis kompjutorska (računalna) animacija / objavljeno: 22. lipnja 2012. / pristupljeno: 24. travnja 2019.
  2. Zbornik radova Međimurskog veleučilišta u Čakovcu, Vol. 3 No. 1, 2012. Jurica Trstenjak, Bruno Trstenjak, Bruno Palašek : Računalna animacija u sportu (pristupljeno 24. travnja 2019.)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

  • IRB Ana Marija Komar: Računalna animacija na Webu
  • FER Ana Marija Komar: Računalna animacija na Webu
  • FER Računalna animacija