Računalni jezik

Izvor: Wikipedija

Naziv računalni jezik je šireg značenja i alternativa uobičajeno korištenom nazivu programski jezik. Programski jezici su podskup računalnih jezika, kao i neki drugi tipovi jezika.

Na primjer, HTML je označni jezik i računalni jezik, ali zbog svoje se deklarativne prirode tradicionalno ne smatra programskim jezikom.

Računalni su jezici u osnovi podijeljeni u dvije skupine: programski jezici visoke razine (viši programski jezici) te programski jezici niske razine (niži programski jezici). Programski jezici više razine su oni jezici koje čovjek lako shvaća i koji se uglavnom sastoje od izvršivih blokova koda, koji uglavnom donose neke odluke koje određuju smjer tijeka izvođenja programa. Bez greške napisani programi u takvim jezicima se tad obično prevedu u programski jezik niske razine i potom izvrše od strane računala. Većina modernog softvera je napisana u programskim jezicima visoke razine, prevedena u asemblerski kod niske razine te na koncu konvertirana u izvodivi strojni kod.

Primjeri[uredi | uredi kôd]

Računalni jezici uključuju:

Povijest[uredi | uredi kôd]

Za povijest i sistematiku pogledati The Encyclopedia of Programming LanguagesArhivirana inačica izvorne stranice od 20. veljače 2011. (Wayback Machine).