Raženi kruh

Izvor: Wikipedija
Bijeli tipa raženog kruha

Raženi kruh je vrsta kruha napravljena od brašna raži. Kruh može biti svijetle ili tamne boje, ovisno o tipu brašna koje se koriste i dodataka, te je obično tvrđi (zbijenije strukture) od kruha pravljenog od pšeničnog brašna. Ima više vlakana od bijelog kruha i često je tamnije boje i jačeg okusa. Raženi kruh ima značajne zdravstvene prednosti u usporedbi s bijelim kruhom.

Tamni raženi kruh se najviše koristio do srednjeg vijeka. Mnoge različite vrste raženog žita potječu iz različitih dijelova Europe poput Finske, Danske, baltičkih zemalja i Njemačke. U Austriji, Finskoj, Estoniji, Danskoj, Latviji, Litvi, Poljskoj, Bjelorusiji i Rusiji raženi je najpopularniji kruh. Oko 500. godine, Sasi i Danci su se naselili u Britaniji i donijeli raž, koja je bila dobro prilagođena hladnom sjevernom podneblju.[1]

Raženi kruh je većinom napravljen s najmanje 90% brašna, čisti raženi kruh ne sadrži pšenično brašno. U Njemačkoj raženi kruh s nižim udjelom raži od 90% prozvan je crni kruh.[2] Kruh je izrađena od brašna ili prekrupe, vode, kvasaca, soli, kiselog tijesta za kruh i začina kao što su kim, anis, komorač ili korijander.

Izvor[uredi | uredi kôd]

  1. Growing Grains: Wheat, Spelt, Oats, Barley, Rye and More. Organic Gardening. Inačica izvorne stranice arhivirana 2. listopada 2013. Pristupljeno 26. svibnja 2013.
  2. Deutsches Lebensmittelbuch, Leitsätze für Brot und KleingebäckArhivirana inačica izvorne stranice od 4. rujna 2012. (Wayback Machine) (PDF; 42 kB). Teil II.3; pristupljeno 4. listopada 2010.
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Raženi kruh