Radamant

Izvor: Wikipedija

Radamant (grč. Ραδαμάνθυς, Radamánthys) u grčkoj mitologiji bio je Zeusov i Europin sin, Minosov i Sarpedonov brat, a odgojio ga je Asterion. Jedan je od triju sudaca u Hadu, zajedno s Minosom i Eakom.

Mitologija[uredi | uredi kôd]

Minos[uredi | uredi kôd]

Prema legendi, vladao je Kretom prije Minosa te je donio zakone koje su i sami Spartanci preuzeli. Ljubomoran na njegovu slavu, Minos ga je protjerao iz zemlje nakon što je došao na vlast. Ondje se oženio Alkmenom, Heraklovom majkom kojoj je umro muž Amfitrion.

Milet[uredi | uredi kôd]

Asterije, kretski kralj posvojio je tri Zeusova i Europina sina - Minosa, Sarpedona i Radamanta. Jednom su se braća svađala oko prekrasnog dječaka u kojeg su se sva trojica zaljubila. Zvao se Milet, sin Apolona i Areje i volio je Sarpedona te se Minos osvetio zarativši i osvojivši cijeli otok. Sarpedon je s Miletom pobjegao u Likiju gdje je Milet osnovao istoimeni grad. Druga inačica mita govori da se Milet zvao Atimnije te da je bio Zeusov i Kasiopejin sin.

Podzemni svijet[uredi | uredi kôd]

Homer piše da živi na Elizijskim poljanama. Platon u svojem djelu Gorgija govori da je Radamant, zahvaljujući svojoj nepopustljivosti i čvrstini, postao jedan od tri suca u Hadu i vladar Elizija. Sudio je svim Azijcima, Eak je sudio Europljanima, a Minos je imao odlučujući glas. Vergilije također piše da je bio jedan od kažnavatelja i sudaca u podzemnom svijetu. Pindar navodi da je bio jedini sudac i Kronova desna ruka.

Literatura[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]