Radio Vatikan

Izvor: Wikipedija
Toranj Radio Vatikana

Radio Vatikan (tal.: Radio Vaticana), službena je radio postaja države Vatikan. Prvu radio aparaturu konstruirao je Guglielmo Marconi 1931. godine, a radio postaja odašilja program na 47 različitih jezika. Radio postajom još od osnivanja upravljaju isusovci a program se odašilja na kratkim i srednjim valovima kao i preko satelita i webradia.

U pravljenju programa Radio Vatikana sudjeluje preko 200 novinara u 61 državi. Trenutni direktor radio postaje je otac Federico Lombardi.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Prvi pozivni znak Radio Vatikana bio je HVJ[1] a prvi prijenos bio je na dvije kratkovalne frekvencije 12. veljače 1931. Prvi službeni prijenos bio je kada je radio tehničar poslao u eter ’’In nomine Domini, Amen’’, a poslije toga Marconi je predstavio papu Pia XI. koji je bio prvi papa koji se mogao čuti u eteru. Prisutan je bio i kardinal Eugenio Pacelli koji je kasnije postao papa Pio XII.[2] Prvi direktor Radio Vatikana bio je liječnik Giuseppe Gianfranceschi.

Televizija[uredi | uredi kôd]

Radio Vaticana eksperimentirala je još 1930–ih s TV prijenosima a i kasnije 1950–ih. Tek 1990-ih Radio Vatikan je započeo s redovnim TV prijenosima preko satelita.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Matelski 1995.
  2. Levillain 2002: 1600