Radio teleskop Roberta C. Byrda u Green Banku

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Green Bank radio teleskop

Radio teleskop Roberta C. Byrda u Green Banku (eng. Robert C. Byrd Green Bank Telescope) (GBT) je najveći svjetski potpuno zakretljivi radio teleskop, koji se nalazi u Zapadnoj Virginiji, u SAD.

Nosi ime pokojnog senatora Roberta C. Byrda koji je zastupao Zapadnu Virginiju i proguravao kroz Kongres financiraje teleskopa.

Prije gradnje Green Bank radio teleskopa srušio se stari radio teleskop 1988., zbog iznenadnog gubitka čvrstoće u konstrukciji zavarene ploča koja skuplja stupove, grede i dijagonale. [1]

Objektiv ima dimenzije 100 m sa 110 m, i prekriven je sistemom aktivne površine, što znači da 2004 površinskih panela na reflektoru, može vrlo precizno podesiti 2209 malih motornih pokretača (engl. actuator), tako da se paraboloid može podesiti u točnosti manjoj od 0,077 mm. Deformacije reflektora mogu nastati zbog težine (promjena položaja), vjetra ili dnevnih temperaturnih razlika i upijanja Sunčevih zraka.

Interesantno je da radio teleskop ima bočnu konstrukciju primarnog žarišta, da se manje ometa ulaz signala na reflektoru. Osim toga, dodatno ima Gregorian žarište, da bi se povećao prijem radio valova od 290 MHz do 90 GHz. [2]

Važnija otkrića[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Green Bank radio teleskop

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]