Radomiro Tomic Romero

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Radomiro Tomic Romero

Radomiro Tomic Romero (7. svibnja 1914.3. siječnja 1992.) je bio čileanski demokršćanski političar hrvatskog podrijetla. Poznat je kao jedan od osnivača Demokršćanske stranke, u kojoj se istakao kao vođa progresivnog lijevog krila. Godine 1970. se kao demokršćanski kandidat[1] natjecao na izborima za predsjednika Čilea, koje je tijesno izgubio od marksističkog ljevičarskog kandidata Salvadora Allendea; Tomic je nedugo nakon toga uvjerio svoje kolege u Nacionalnom kongresu da formalno potvrde njegov izbor čime je nastojao spriječiti ustavnu i političku krizu.

Bio je utjecajni član Socijalističke stranke.[1]

Do smrti je ostao rezervirana držanja prema novoj samostalnoj Hrvatskoj.[1] U doba demokratskih promjena u Hrvatskoj i hrvatskog osamostaljivanja, obnašao je dužnost čilskog veleposlanika pri OUN u Ženevi.[1] Prema procjeni posljednjeg veleposlanika SFRJ u Čileu, Hrvata Frane Krnića, koji je odmah izrazio lojalnost novoj Hrvatskoj, Tomić je bio sumnjičav zbog ideoloških razloga, jer je sumnjao da će nova Hrvatska, čija se je demokracija formirala u neprijateljskim političkim uvjetima, zbilja i poći putem demokracije.[1] Krnić je takav stav formirao nakon osobnih sastanaka i dopisivanja s Tomićem.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b c d e f FELJTON S Domljanom u Čile stigla pozitivna slika o Hrvatskoj Iz knjige Frane Krnića “Crni kaputi, bijele rukavice”: bitke koje su prethodile čileanskoj potvrdi hrvatske samostalnosti (3), 28. siječnja 2012.