Rafael Leónidas Trujillo

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Rafael Leonidas Trujillo)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Rafel Trujillo sa suprugom

Rafael Leónidas Trujillo Molina (San Cristóbal, 24. listopada 1891. - Santo Domingo, 30. svibnja 1961.), zloglasni i okrutni predsjednik Dominikanske Republike od 1930.1938. i ponovno od 1942. do 1952. Kada mu je završio drugi mandat, postao je diktator.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Brzo je napredovao u vojsci, došavši do čina generala. Tijekom okupacije Dominikanske Republike od strane SAD-a (1916.1924.), bio je suradnik SAD-a. Kada je grad Santo Domingo poharao uragan, predstavio je ambiciozni plan obnove. Preimenovao je Santo Domingo u Trujillo City, i najvišu planinu u Vrh Trujillo. Djeca u školi su recitirala: "Bog, domovina, i Trujillo." Bio je strašno vlastohlepan, a svi porivi su zadovoljeni kada je svrgnuo predsjednika Horatia Vasqueza. Osnovao je posebnu tajnu službu koja je zatvarala, ubijala ili proganjala svu oporbu. Sukobljavao se i s Haitijem, a godine 1937. naredio je dominikanskim vojnicima odmazdu, oni su napravili masakr nad 20.000 radnika na plantažama šećerne trske, koji nisu mogli izgovoriti slovo "r" u riječi "perejil", što na španjolskom znači peršin. Prihvaćao je židovske useljenike, i prognane republikance. Proglasio je ples merengue nacionalnim plesom, a navodno je sam bio dobar plesač. Volio je pokazivati odličja. Ubrzao je ekonomski razvoj zemlje i u potpunosti otplatio vanjski dug. Ženio se tri puta i imao šestero djece. Stanovnici Dominikanske Republike zvali su ga "Jarac", zbog brojnih preljuba.

Protiv diktatorskog režima Rafaela Trujilla djelovale su i sestre Mirabal kao političke aktivistice skupine "Leptiri" (španj. Las Mariposas). Dana 25. studenog 1960. poslao je tajnu policiju da ih likvidira i inscenira prometnu nesreću, međutim narod se nakon tog događaja dodatno razbijesnio, te je ta brutalna likvidacija ojačala pokret protiv njegovog režima.

Ubili su ga pripadnici vlastitih oružanih snaga 1961. godine, oružjem koje im je dala CIA. Pokopan je na groblju Père-Lachaise.