Ragnarok (sastav)

Izvor: Wikipedija
Ragnarok
Ragnarok na koncertu u Sarpsborgu, Norveška 28. svibnja 2010. godine.
Osnivanje1994.
MjestoSarpsborg, Norveška
Žanr/oviblack metal
Djelatno razdoblje1994. – danas
Producentska kućaHead Not Found, Regain, Agonia
Članovi (članice)
Jontho
Bjarkan
Hellcommander Vargblod
Ihizahg
Bivši članovi (članice)
Jerv
Rym
Thyme
Sander
Astaroth
Lord Arcamous
Hoest
DezeptiCunt
Brigge
HansFyrste
Bolverk
Malignant
Rammr

Ragnarok je norveški black metal sastav iz Sarpsborga u Norveškoj koji su 1994. osnovali Jerv i Jontho nakon što su napustili sastav Thoth. Tekstovi pjesama govore o nordijskog mitologiji, vikinzima, sotonizmu, ratu i protukršćanstvu. Dobio je ime po Ragnaroku, koji na staronordijskom znači "sudbina bogova", bitka za kraj svijeta u nordijskog mitologiji.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Sastav su 1994. osnovali Jerv i Jontho u Sarpsborgu. Sastavu se pridružio Rym i Thyme. Iste godine objavili su svoj prvi demoalbum Et vinterland i nord i njime je skupina stekla obožavatelje na sceni i sastav je potpisao ugovor s diskografskom kućom Head Not Found koja je objavila prvi studijski album Ragnaroka, Nattferd.[1]

Godine 1997. objavljen je drugi studijski album sastava, Arising Realm na kojem se kao klavijaturist pojavio Stian Tomt "Shagrath" Thoresen iz skupine Dimmu Borgir.[2] Godine 1998. Ragnarok je po prvi put otišao na turneju, nastupaju na osam koncerata u Danskoj i Njemačkoj. U kraju godine sastav je počeo snimanje albuma Diabolical Age koji je objavljen 2000.[3] Kad je album objavljen basist Thyme napustio je sastav i zamijenio ga je pjevač Astaroth, a Sander se pridružio kao gitarist.

Godine 2000. sastav je otišao na turneju sa sastavom Satanic Slaughter. Nakon turneja, Astaroth napustio je sastav. Zamijenio ga je Lord Arcamous koji pojavio se na albumu In Nomine Satanas, ali zamijenio ga je Hoest iz skupine Taake.

Kad Hoest pridružio se sastava, Ragnarok otišao je na turneju u Europi i Sjevernoj Ameriki. Album Blackdoor Miracle objavljen je 2004.

Godine 2010. objavili svoj novi album, Collectors of the King. Godine 2012. objavljen je sedmi studijski album sastava, Malediction.

Dana 29. travnja 2017. bivši basist sastava Jerv umro je u prometnoj nesreći.

Diskografija[uredi | uredi kôd]

Studijski albumi
Demoalbumi

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Ragnarok - Nattferd - Encyclopaedia Metallum: The Metal Archives. www.metal-archives.com. Pristupljeno 17. srpnja 2022.
  2. Ragnarok - Arising Realm - Encyclopaedia Metallum: The Metal Archives. www.metal-archives.com. Pristupljeno 17. srpnja 2022.
  3. Ragnarok - Diabolical Age - Encyclopaedia Metallum: The Metal Archives. www.metal-archives.com. Pristupljeno 17. srpnja 2022.