Ramski dekanat

Izvor: Wikipedija

Ramski dekanat je rimokatolički dekanat u Vrhbosanskoj nadbiskupiji. Pripada Fojničkom arhiđakonatu kojem još pripadaju Kreševski, Sarajevski i Sutješki dekanat. Dekan Ramskog dekanata je OFM Mato Topić u Gračcu. Unutar Ramskog dekanata su župe: Doljani, Gračac, Obri, Prozor, Rama-Šćit, Rumboci, Solakova Kula, Uzdol, Žitače-Podhum.[1] Župa Doljani posvećena je sv. Ani i sjedište joj je u Doljanima kod Prozora. Župa Gračac posvećena je sv. Anti Padovanskome i sjedište joj je u Gračcu kod Prozora. Župa Obri posvećena je Presvetome Srcu Isusovu i sjedište joj je u Ostrošcu, poštanski broj 88423, Kostajnica bb. Župa Prozor posvećena je Presvetome Srcu Isusovu i sjedište joj je u Prozoru-Rami, Trg Josipa Stadlera bb. Župa Rama-Šćit posvećena je Uznesenju BDM i sjedište joj je u Rami-Šćitu, poštanski broj 88445. Župa Rumboci posvećena je sv. Franji Asiškome i sjedište joj je u Rami-Šćitu. Župa Solakova Kula posvećena je sv. Iliji Proroku i sjedište joj je u Ostrošcu, Kostajnica bb. Župa Uzdol posvećena je sv. Ivanu Krstitelju i sjedište joj je u Prozoru-Rami. Župa Podhum-Žitače posvećena je sv. Anti Padovanskome i sjedište joj je u Buturović Polju.[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Vrhbosanska nadbiskupijaInačica izvorne stranice arhivirana 28. listopada 2018. Ustrojstvo > Dekanati (pristupljeno 28. listopada 2018.)
  2. Vrhbosanska nadbiskupijaInačica izvorne stranice arhivirana 20. studenoga 2017. Ustrojstvo > Župe (pristupljeno 28. listopada 2018.)