Razarači klase Fletcher

Izvor: Wikipedija
Klasa Fletcher

Pregled klase
Graditelji: SAD
Razdoblje građenja:1941. - 1945.
Karakteristike klase
Deplasman:2276 t (standardna)
3050 t (puna)
Dužina:114,75 m
Širina:12,08 m
Gaz:4,12 m
Brzina:37,8 čv.
Doplov:6500 nm. (pri brzini od 15 čv.)

Klasa Fletcher bila je klasa američkih razarača građena tijekom Drugog svjetskog rata. Gotovo da nije bilo operacije u kojoj su sudjelovali američki nosači aviona i bojni brodovi a da nisu imali pratnju razarača klase Fletcher. Praksa je pokazala da su im konstrukcija i balans bili među najboljim od svih ratnih brodova 20. stoljeća.

Osim što su uspješno sudjelovali u pomorskim bitkama Drugog svjetskog rata, te Korejskom i Vijetnamskom ratu, razarači klase Fletcer su tijekom šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća pomogli u obnavljanju ratnih mornarica američkih saveznika.

Korisnici[uredi | uredi kôd]

Razarači klase Fletcher proizvodili su se u diljem mnogih brodogradilišta u SAD-u (u razdoblju između 1941. i 1945.) za potrebe američke ratne mornarice tijekom 2. svjetskog rata. Završetkom rata mnogi brodovi su prodani ratnim mornaricama diljem svijeta, pa tako i zemljama protiv kojih je SAD tada ratovao - Japanu, Italiji i Njemačkoj.

Početkom Korejskog rata mnogi brodovi su ponovo aktivirani i stavljeni u vojnu službu. U to vrijeme 39 razarača je obnovljeno, povećano je naoružanje i broj torpednih cijevi. Danas su svi brodovi povučeni iz službe dok su sačuvana svega četiri i to kao muzejski eksponati u SAD-u i Grčkoj. Posljednji primjerak fregate iz klase Fletcher iz aktivne službe je povukla meksička mornarica 2001.

Razarače iz klase Fletcher su ih sredinom 1950-ih koristili sljedeći korisnici:

Razarač La Vallette kojeg je peruanska mornarica kupila 1974. za potrebe rezervnih dijelova.
  • SAD: američka ratna mornarica bila je primarni korisnik. Sačuvana su svega tri broda koji se čuvaju u muzejima brodova u Bostonu, Buffalu i Baton Rougeu.
  • Argentina: argentinska mornarica je kupila pet razarača koji su preimenovani u Almirant Brown, Almirante Domecq García, Almirante Storni, Espora i Rosales. Također, brodovi su prema argentinskoj klasifikaciji uvršteni u argentinsku klasu Brown.
  • Brazil: brazilska mornarica je kupila sedam razarača koji su preimenovani u Maranhao, Pará, Paraíba, Paraná, Pernambuco, Piauí i Santa Catarina. Također, brodovi su prema brazilskoj klasifikaciji uvršeteni u klasu Para.
  • Čile: čileanskoj mornarici je dostavljeno tri razarača od čega su se dva koristila (Blanco Encalada i Cochrane) dok je treći nabavljen zbog rezervnih dijelova.
  • Grčka: grčka mornarica je koristila deset razarača kojima su dodijeljena imena Aspis, Kimon, Lonchi, Navarinon, Nearchos, Sfendoni, Thylla, Velos, Claxton i Dyson s time da su brodovi Claxton i Dyson kupljeni zbog rezervnih dijelova. Svi brodovi su kasnije povučeni iz uporabe dok je razarač Velos zadržan u brodskom muzeju u gradu Faliru.
  • Italija: u službi Marine Militare bili su razarači Fante, Geniere i Lanciere. Prema talijanskoj klasifikaciji, brodovi su uvršteni u klasu Fante.
  • Japan: japanska samo-obrambena mornarica koristila je razarače Ariake i Yugure.
  • Južna Koreja: mornarica Republike Koreje je koristila tri broda koji su premimenovani u Chung Mu, Pusan i Seul.
  • Kolumbija: kolumbijska mornarica je u svojem arsenalu imala preimenovani razarač Antioquia.
  • Meksiko: meksička mornarica koristila je preimenovane brodove Cuauhtémoc i Cuitláhuac od kojih je posljednji kupljen od jedne floridske fondacije dok je danas izvan uporabe te se nalazi u meksičkoj luci Lázaro Cárdenas.
  • Peru: peruanska mornarica je nabavila četiri razarača. U aktivnu službu stavljeni su Almirante Guise i Villar dok su La Vallette i Terry nabavljeni zbog rezervnih dijelova.
  • Španjolska: španjolska kraljevska mornarica koristila je Alcalá Galiano, Almirante Ferrandíz, Almirante Valdés, Jorge Juan i Lepanto.
  • Tajvan: mornarica Republike Kine koristila je četiri broda (An Yang, Chiang Yang, Kun Yang i Kwei Yang). Brodovi su prema tajvanskoj klasifikaciji uvršteni u klasu Heng Yang.
  • Turska: turska je koristila preimenovane razarače od İçel, İskenderun, İstanbul, İzmir i İzmit dok su neki od njih služili 1974. tijekom turske invazije na Cipar.
  • Zapadna Njemačka: njemačka savezna mornarica je u svojoj ratnoj floti imala pet brodova kojima su dodijeljeni jednostavni nazivi Z-1, Z-2, Z-3, Z-4, Z-5 i Z-6.

Izvori[uredi | uredi kôd]

 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Hrvatski vojnik (http://www.hrvatski-vojnik.hr). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Hrvatski vojnik.
Dopusnica nije potvrđena VRTS-om.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]