Razarači klase Fletcher

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Klasa Fletcher
USS Fletcher;0544514.jpg
Pregled klase
Graditelji: Flag of the United States.svg SAD
Razdoblje građenja: 1941. - 1945.
Karakteristike klase
Deplasman: 2276 t (standardna)
3050 t (puna)
Dužina: 114,75 m
Širina: 12,08 m
Gaz: 4,12 m
Brzina: 37,8 čv.
Doplov: 6500 nm. (pri brzini od 15 čv.)

Klasa Fletcher bila je klasa američkih razarača građena tijekom Drugog svjetskog rata. Gotovo da nije bilo operacije u kojoj su sudjelovali američki nosači aviona i bojni brodovi a da nisu imali pratnju razarača klase Fletcher. Praksa je pokazala da su im konstrukcija i balans bili među najboljim od svih ratnih brodova 20. stoljeća.

Osim što su uspješno sudjelovali u pomorskim bitkama Drugog svjetskog rata, te Korejskom i Vijetnamskom ratu, razarači klase Fletcer su tijekom šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća pomogli u obnavljanju ratnih mornarica američkih saveznika.

Korisnici[uredi VE | uredi]

Razarači klase Fletcher proizvodili su se u diljem mnogih brodogradilišta u SAD-u (u razdoblju između 1941. i 1945.) za potrebe američke ratne mornarice tijekom 2. svjetskog rata. Završetkom rata mnogi brodovi su prodani ratnim mornaricama diljem svijeta, pa tako i zemljama protiv kojih je SAD tada ratovao - Japanu, Italiji i Njemačkoj.

Početkom Korejskog rata mnogi brodovi su ponovo aktivirani i stavljeni u vojnu službu. U to vrijeme 39 razarača je obnovljeno, povećano je naoružanje i broj torpednih cijevi. Danas su svi brodovi povućeni iz službe dok su sačuvana svega četiri i to kao muzejski eksponati u SAD-u i Grčkoj. Posljednji primjerak fregate iz klase Fletcher iz aktivne službe je povukla meksička mornarica 2001.

Razarače iz klase Fletcher su ih sredinom 1950-ih koristili sljedeći korisnici:

Razarač La Vallette kojeg je peruanska mornarica kupila 1974. za potrebe rezervnih dijelova.
 • Flag of the United States.svg SAD: američka ratna mornarica bila je primarni korisnik. Sačuvana su svega tri broda koji se čuvaju u muzejima brodova u Bostonu, Buffalu i Baton Rougeu.
 • Flag of Argentina.svg Argentina: argentinska mornarica je kupila pet razarača koji su preimenovani u Almirant Brown, Almirante Domecq García, Almirante Storni, Espora i Rosales. Također, brodovi su prema argentinskoj klasifikaciji uvršteni u argentinsku klasu Brown.
 • Flag of Brazil.svg Brazil: brazilska mornarica je kupila sedam razarača koji su preimenovani u Maranhao, Pará, Paraíba, Paraná, Pernambuco, Piauí i Santa Catarina. Također, brodovi su prema brazilskoj klasifikaciji uvršeteni u klasu Para.
 • Flag of Chile.svg Čile: čileanskoj mornarici je dostavljeno tri razarača od čega su se dva koristila (Blanco Encalada i Cochrane) dok je treći nabavljen zbog rezervnih dijelova.
 • Flag of Greece.svg Grčka: grčka mornarica je koristila deset razarača kojima su dodijeljena imena Aspis, Kimon, Lonchi, Navarinon, Nearchos, Sfendoni, Thylla, Velos, Claxton i Dyson s time da su brodovi Claxton i Dyson kupljeni zbog rezervnih dijelova. Svi brodovi su kasnije povućeni iz uporabe dok je razarač Velos zadržan u brodskom muzeju u gradu Faliru.
 • Flag of Italy.svg Italija: u službi Marine Militare bili su razarači Fante, Geniere i Lanciere. Prema talijanskoj klasifikaciji, brodovi su uvršteni u klasu Fante.
 • Flag of Japan.svg Japan: japanska samo-obrambena mornarica koristila je razarače Ariake i Yugure.
 • Flag of South Korea.svg Južna Koreja: mornarica Republike Koreje je koristila tri broda koji su premimenovani u Chung Mu, Pusan i Seul.
 • Flag of Colombia.svg Kolumbija: kolumbijska mornarica je u svojem arsenalu imala preimenovani razarač Antioquia.
 • Flag of Mexico.svg Meksiko: meksička mornarica koristila je preimenovane brodove Cuauhtémoc i Cuitláhuac od kojih je posljednji kupljen od jedne floridske fondacije dok je danas izvan uporabe te se nalazi u meksičkoj luci Lázaro Cárdenas.
 • Flag of Peru (state).svg Peru: peruanska mornarica je nabavila četiri razarača. U aktivnu službu stavljeni su Almirante Guise i Villar dok su La Vallette i Terry nabavljeni zbog rezervnih dijelova.
 • Flag of Spain.svg Španjolska: španjolska kraljevska mornarica koristila je Alcalá Galiano, Almirante Ferrandíz, Almirante Valdés, Jorge Juan i Lepanto.
 • Flag of the Republic of China.svg Tajvan: mornarica Republike Kine koristila je četiri broda (An Yang, Chiang Yang, Kun Yang i Kwei Yang). Brodovi su prema tajvanskoj klasifikaciji uvršteni u klasu Heng Yang.
 • Flag of Turkey.svg Turska: turska je koristila preimenovane razarače od İçel, İskenderun, İstanbul, İzmir i İzmit dok su neki od njih služili 1974. tijekom turske invazije na Cipar.
 • Flag of Germany.svg Zapadna Njemačka: njemačka savezna mornarica je u svojoj ratnoj floti imala pet brodova kojima su dodijeljeni jednostavni nazivi Z-1, Z-2, Z-3, Z-4, Z-5 i Z-6.

Izvori[uredi VE | uredi]

Hrvatskivojnik.jpg Napomena: Ovaj tekst ili jedan njegov dio je preuzet iz internetskog izdanja časopisa Hrvatski vojnik. Vidi Dopuštenje Hrvatskog vojnika za Wikipediju na hrvatskome jeziku.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]