Razgovor:Šahovska Olimpijada

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Šahovska Olimpijada.
Rad na člancima


Šahovska olimpijada je ekipno takmičenje nacionalnih ekipa. Mečevi se igraju na četiri table, tako da se na prvoj tabli uvijek sastaju najjači igrači i dalje po snazi. Posebno se igra "ženska olimpijada", iako najbolje šahistice ponekad nastupaju u "muškim" ekipama (npr. Judith Polgar).

Olimpijade organizira svjetska šahovska organizacija, FIDE. Prva olimpijada održana je 1927, a prva olimpijada za žene 1957. Održavaju se svake dvije godine.

Muške olimpijade[uredi]

Prije prvog svjetskog rata održano je osam olimpijada; SSSR, koji je već tada bio među najjačima, nije sudjelovao. Zlatne medalje osvojili su: SAD četiri puta, Mašarska dvaput i po jednom Poljska i Njemačka.

Godine 1950. šahovska olimpijada je održana u Dubrovniku. Zbog sukoba tadašnje FNR Jugoslavije sa Informbiroom nisu sudjelovale SSSR i druge komunističke zemlje. Momčad Jugoslavije osvojila je prvo mjesto. U njoj su nastupili i hrvatski igrači Petar Trifunović (rođen u Dubrovniku!) i Braslav Rabar. Vidi: Šah u Hrvatskoj.

Na slijedećih 12 olimpijada, 1952-1974. Ekipa SSSR-a osvajala je uvjerljivo prvo mjesto. Srebnre i brončane medalje osvajali su uglavnom Jugoslavija, Argentina, Mađarska i SAD.

Godine 1976. šahovska olimpijada održana u Haifi u Izraelu. Nisu sudjelovale arapske zniti komunističke zemlje. Prvo mjesto osvojile su SAD.

Dvije godine kasnije, dolazi do senzacije: prvo mjesto osvaja Mađarska. SSSR je bio drugi, a treće SAD.

Na slijedećih šest olimpijada, zaključno sa 1990, pobjeđuje SSSR, a na slijedećih šest Rusija. Na posljednjoj olimpijadi, 2004, pobijedila je Ukrajina.

Hrvatska je na prvom svom nastupu 1992. godine osvojila 7.mjesto i to je ostao do danas najbolji uspjeh. Godine 2004. bili smo tek 46.

Poneke najbolje igraćice igraju za "muške" ekipe svojih zemalja. Judith Polgar je uglavnom igrala za "mušku", a ne za žensku ekipu. U šahu u načelu nema isključivo muških takmičenja, pa Polgar igra i na turnirima za "muško" prvenstvo svijeta.

Ženske olimpijade[uredi]

SSSR je dominirao i na ženskim olimpijadama. S trona ih je 1988. i 1990. skinula obitelj Polgar: prvo mjesto zauzela je ekipa Mađarske, u kojoj su igrale Judith Polgar i njene dvije starije sestre, Žuža i Sofija. Taj se uspjeh više ne može ponoviti, jer Žuža danas ima državljanstvo SAD (prekrstili su je u "Susan"), a Sofija Izraela.

Nakon raspada SSSR, 1992-1996. zlatnu medalju triput zaredom osvaja ekopa Gruzije. Ova mala zemlja bivšeg Sovjetskog saveza ima izuzetnu tradiciju ženskog šaha. Na slijedeće četiri olimpijade, 1998-2004, prva je Kina. U doba kulturne revolucije u Kisni su s velikom sumnjom gledali na šah kao na usamljeničku buržuasku zabavu, ali od 1980-ih snažno napreduju, osobito žene.

Vanjske poveznice[uredi]

OlimpBase: The History of the Chess Olimpiads