Razgovor:Žena

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Žena.
Rad na člancima
Pismohrane:

trebaju znanstvene činjenice i taksokvir, a poznavajući ovoga suradnika i njegove članke to se neće dogoditi. --West Brom 4ever ® 19:58, 9. studenog 2006. (CET)


sad ne mogu nastavit, ali za sutea će biti gotov. ako netko ima u planu, neka slobodno nastavi. --West Brom 4ever ® 21:05, 9. studenog 2006. (CET)

Prijedlog da se zapadni svijet zamijeni s razvijenim dijelovima svijeta (zbog Australije, npr). Moguće i netočno, sv eje više žena i na visokim političkim funkcijama (Merkel, Timošenko, premijerka u Australiji, J. Kosor :) ) D. Daloš ----

Izmjena uvodne recenice[uredi kôd]

Prije svega hvala autoru na tekstu, vidim da ima još puno posla, ali smo zato ovdje:-) Aktivan sam prije svega na engleskoj Wikipediji, ali sam htio i na našoj Wikipediji započeti s pisanjem i uređivanjem. Pozivam Vas sve da pogledate moju korisničku stranicu engleske Wikipedije za informacije o meni.

Htio bih naglasiti uvredljiv tom prve rečenice (ne optužujem: shvađam da je autoru slučajno promaklo, jer i sam imam takvih iskustava):

"Žena je, znanstvenim rječnikom, ženka homo sapiensa. Sam izraz žena se koristi najčešće za odrasle ženske osobe."

Na stranici za muškarca piše:

"Muškarac je odrasla osoba muškoga spola."

Ono na što se ovdje referira kao "znastveni(m) rječnik(om)", je, vjerujem, tek nespretni izraz (čak ima i jedan sarkastični prizvuk), nastao ponajviše zato što ima toliko toga za napraviti da dosegnemo englesku verziju, a svih nas je malo:-) Čini mi se neprimjerenim na muškarca referirati kao na "osobu" odnosno idejni entitet, a u isto vrijeme na ženu kao "ženku homo sapiensa", odnosno kao životinju. Mislim da je ovo jako važno ponajprije zato što enciklopedijsku stranicu "Žena" ili "Muškarac" će vrlo rijetko posjetiti odrasli i obrazovani čitatelj, kojem bi bilo jasno da se radi samo o nezahvalnoj formulaciji, i koji neće temeljem toga oblikovati svoje mišljenje. Ovakve stranice će prije svega posjećivati oni koji će biti vrlo podložni utjecajima, tako da mislim da je puno važnije paziti na ovu, retoričku, komponentu, nego čuvati interni link na stranicu "homo sapiens".

S obzirom na rečeno, čini mi se bolje, i ljepše, bez gubitka preciznosti (jer u konačnici dio članka u kojem se treba pojaviti homo sapiens i link na tu stranicu je odjeljak "Biologija", a ne uvod članka) doraditi ovaj članak na sljedeći način:

"Žena je odrasla osoba ženskog spola."

Unosim ove promjene, jer, kako sam napomenuo, početna rečenica nije u skladu s enciklopedijskim standardom, i dodatno ima uvredljive konotacije kada se usporedi sa stranicom "Muškarac".

Skansi.sandro (razgovor) 02:03, 5. veljače 2014. (CET)[odgovori]

P.s. Dodatno, uzmemo li u obzir mogućnost transrodnih žena (genetski XY), kao i transrodnih muškaraca (genetski XX), tada postaje jasno da "žena" ne obuhvaća iste jedinke kao pojam "ženka homo sapiensa" (čak se onda više ne radi ni o podskupu ni o nadskupu), te da je "žena" rodna (socijalna), a ne genetska (spolna) kategorija. No budući je ovo još uvijek kotroverzna tema, predlažem raspravu, ali neću sada unositi izmjenu spol/rod, jer u konačnici moramo još doraditi sve povezane stranice, npr. stranicu "Rod" i "Spol".

Skansi.sandro (razgovor) 02:03, 5. veljače 2014. (CET)[odgovori]