Razgovor:Ante Moškov

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Ante Moškov

Položaji: zapovjednik 4. satnije lipanj 1941 - zapovjednik pripremnih bojni Ustaške vojnice zapovjednik Poglavnikove tjelesne bojne (PTB) ljeto 1942 - zapovjednik Poglavnikovog tjelesnog sdruga (PTS) listopad 1944 - zapovjednik I. hrvatske udarne divizije siječanj 1945 - zapovjednik Poglavnikovog tjelesnog sbora

Životopis[uredi]

Djetinjstvo i mladost[uredi]

Rođen je 7. srpnja 1911., u Špiljarima, pored Kotora u Boki Kotorskoj Nakon završene učiteljske škole u Kotoru odlazi studirati psihologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Prije kraja studija emigrira u Italiju 1933. te je kao ustaša smješten u logor Borgo Val di Taro. Do rata provodi vrijeme po raznim logorima po Italiji u kojima prolazi vojnu obuku koja se držala na poligonima talijanske vojske.

Karijera u NDH[uredi]

Nakon uspostave NDH Ante Moškov postaje zapovjednik pripremnih bojni Ustaške vojnice, a zatim i PTB-a.Najelitnije postrojbe,posebno odabranih ustaša iznimno odani i vijerni poglavniku. Prati poglavnika Antu Pavelića tijekom posjeta Adolfu Hitleru u Bergdorfu u lipnju 1941. PTB osnažuje i osniva PTS(poglavnikov tjelesni sbor) 1945. zadužen je za konačnu obranu Zagreba, a nakon odluke o povlačenju organizira odlazak u emigraciju dr. Vladka Mačeka kojeg su ustaše držale u kućnom pritvoru.

Uhićenje i montirano suđenje[uredi]

Nakon kraćeg boravka u Italiji, krajem 1945 Moškov se odlučuje vratiti u Hrvatsku preko Mađarske da ispita glasine o borbi anti-komunističke gerile 'križarima'.vratio se u Italiju, gdje su u ga u listopadu 1946. u Veneciji uhapsile britanske vojne vlasti i izručile Jugoslaviji.Osuđen na smrt i pogubljen.

Na suđenju pred jugoslavenskim sudom njegove posljednje rijeći:

Wikicitati „JA SE NE ODRIČEM VJEKOVNOG IDEALA HRVATSKE SLOBODE I DRŽAVNOSTI,NAPROTIV STOJIM UZ TAJ IDEAL I NI SMRT ME OD TOGA NEĆE UDALJITI,ALI SMATRAJUĆI DA ON NIJE NIĆIJA UMOTVORINA NI JOŠ MANJE PRČIJA,VEĆ VJEKOVNA TEŽNJA HRVATSKOG NARODA.OVA MOJA ODLUKA NIJE USLJEDILA SADA(1947)KAD SE NALAZIM U RUKAMA ONIH(UDBA)PROTIV KOJIH SAM SE ZA SVE VRIJEME NDH BORIO,VEĆ MNOGO PRIJE DOK SAM BIO SLOBODAN U BJEGSTVU IZVAN DOMOVINE-ZA DOM SPREMNI”
(Ante Moškov na montiranom suđenju pred jugokomunistima)

Umro: Pogubljen: 1947. (ili 1948.?)