Razgovor:Asinkroni motor

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Asinkroni motor.
Rad na člancima
Pismohrane:

Asinkroni motor je izumio Nikola Tesla. Ovaj tip motora je u današnje vrijeme naj iskorštavaniji tip motora u industriji. Ime asinkroni mu dolazi od toga što mu brzina magnetskog polja i brzina rotora nisu jednake. Rotor mu nije napajan iz strnog izvora, kao što je to slučaj sa sinhronim motorom. Struje rotora se induciraju okretnim magnetskim poljem, pa se stoga motor naziva i indukciski motor. Stime se je dobilo to da više nisu potrebni kontakti na rotirajućima djelovima stroja. Zbog toga asinkroni motori su i jeftiniji ali javlja se drugi problem a to je kontrola brzine. Brzina kod ovih motora ovisi o brzini magnetskog polja. Zbog toga su se prije više koristili istosmjerni strojevi. Kasnije sa razvojem polu vodičke tehnike razvili su se i frekventni pretvarači s koima se je mogla kontrolirat frekvencija struje na motoru a s time i brzina vrtnje.

Stator[uredi kôd]

Stator je mirujući dio motora koji se sastoji od: a) kućišta b) jezgre ili statorskog paketa c) namota

a) Kučište je vanjski dio stroja koji se izrađuje od čelika, ljevanog željeza i silumina. Kučište služi za zaštitu aktivnog djela stroja od vanjskih utjecaja. Ono istovremeno služi kao nosač jezgre i namota, a kod manjih izvedbi i cjelog stroja. Za kućište su pritezne ploče koje s obje strane drže statorski paket. Kod ovih uređaja važno je i hlađenje pa je kućište napravljeno u rebrastom obliku radi boljeg protoka zraka.

b) Statorski paket je napravljen od dinamo limova debljine 0,35do 0,5 mm. Dinamo limovi se rade u obliku prstena, tako da na unutrašnjem djelu imaju nazubljen rub od kojeg kasnije pri slaganju nastaju utori za namote statora. Na vanjskom rubu limovi imaju žljebove koji im služe za pričvršćenje na kućište. Kod strojeva sa uzdužnim hlađenjem u paketu se naprave otvori za takav tip hlađenja. Jezgra je sastavljena od sabijenih dinamo limova koji su sabijeni jedan uz drugi radi boljeg magnetskog toka.

c) Namot statora se izvodi od bakrenih vodića. U utore na statorskom paketu se ulažu namoti. Kod polu zatvorenih utora namot se izvodi na dva načina: šivanjem i usipavanjem.

Kao i kod transformatora namot statora možemo spojit u zvijezdu i trokut.


Rotor[uredi kôd]

Rotor se sastoji iz osovine i rotorskog paketa. Rotoski paket je izrađen od dinamo limova iste kakvoće i obrade kao i stator, a ima oblik valjka. Utori se izrađuju kod reznanja limova za rotorski paket. Kod izrezivanja rotorskog lima naprave se otvori za osovinu i za učvršćenje paketa na osovinu, a kod većih izvedbi iza ventilaciju radi zgrijavanja. Sobzirom na izvedbu rotorskog namota asinkroni motori mogu biti: a) Kavezni b) Klizno prstenasti

a) Namot rotora kaveznih asinhronih motora izrađen je od štapnih vodića od bakra koji su s obje strane kratko spojeni. Štapovi čine kavez po čemu je motor i dobio ime kvezni.


b) Kod klizno prstenastih motora namot rotora je izveden jednako kao i statorski, od svitaka žice koji se ulažu u utore i spajaju u trofazni namot. Krajevi namota se dovode na tri klizna prstena koji su učvršćeni na osovinu rotora, počemu je motor i dobio ime.

Princip rada[uredi kôd]

Kod priključenja motora na mrežu kroz namote statora poteći će izmjenična struja koja stvara rotirajuće magnetsko polje koje rotira sinhronom brzinom. Okretno magnetsko polje u vodićima rotora inducira napon koji tjera struju kruz vodiće. Pojavom sile na vodić rotor se počinje rotirati uz pomoć okretnog magnetskog polja. Za promjenu smjera vrtnje motora treba zamjeniti bilo koju od tri faze.

Kod trofaznog asinkronog motora imamo tri režima rada: a) Motorski režim b) Kočenje c) Generatorki režim

a) U motorskom režimu rada magnetsko polje i rotor rotiraju u istom smjeru približno jednakom brzinom. b) U kočenju magnetsko polje i stroj vrte se u suprotnim smjerovima. c) U generatorskom režimu rada polje i stroj rotiraju u istom smjeru, ali stroj rotira brže od polja.