Razgovor:Bosna i Hercegovina u ranom srednjem vijeku

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Bosna i Hercegovina u ranom srednjem vijeku.
Rad na člancima
Pismohrane:

vladari[uredi kôd]

Mislim da se nepravedno o nekom narodu i njegovoj etničkoj pripadnosti na osnovu toga pod čijom vlašću je bio, ili kojeg je porekla vladar. Isto tako je nejasno zašto se polemiše oko toga da li su stanovnici Bosne i Hercegovine bili Hrvati ili Srbi, kao da nije moguće da je bilo i jednih i drugih. Ako je Bosna geografska oblast koja se tako zvala pre dolaska srpskih i hrvatskih plemena jedino što je jasno je da oni nisu mogli da budu "Bosanci". Ipak, granica između istoka i zapada koja postoji u BiH i istorijske okolnosti su stvorile 3 naroda, a razlika je samo u veri (ne postoji ni jedan Srbin katolik, iako se zna da su na hiljade pokatoličeni, ne postoji ni jedan Hrvat pravoslavac ili musliman...)a svi govore istim jezikom, što znači da pripadaju istom narodu.

Crkva bosanska i Bosnjani[uredi kôd]

Zanimljivo je kako se u ovom pregledu, koji je ocigledno napisan kao "Hrvatsko vidjenje Bosne i Hercegovine u ranom srednjem vijeku", Crkva bosanska ne pominje narodnim imenom, kao sto nema niti jednog pomena srednjovjekovnih Bosnjana. Poznato je iz povijesnih vrela da su zvanicni dokumenti od 12.og stoljeca naovamo sadrzavali ime "Bosnjani". 1166. Manuel Komnen eksplicitno pominje Bosnjane. Heretike te iste crkve, koju ne nazivate narodnim jezikom, Vatikan je nazivao "Bosnenses", sto u prijevodu znaci Bosnjani. Uglavnom, bilo bi lijepo da napravite korekcije gdje je to potrebno, s obzirom da povijest nije niciji privatni 'spomenar' iz kojeg se vrela mogu proizvoljno brisati.

Cini se da je cilj ovakve prezentacije povijesti 'dokazati' hrvatsko 'vlasnistvo' nad BiH. Sustina je - cak i ako su Bosnjani samo i iskljucivo politicki 'narod' ili konstrukcija bosanskih vlastelina, a Crkva bosanska ista takva 'vlastelinska' politicka tvorevina - relevantni su za povijest, kao i za razvoj identiteta. Srbi i Hrvati nisu ni prva, ni jedina dva identiteta koja su relevantna za to podrucje, niti se identitet "odmrzava", niti "zamrzava" njihovim dolaskom u Bosnu, niti su oni nekakvi primoridialni "vlasnici" Bosne i ideje o tome kakav bi tamo identitet trebao biti. Ako mislite drugacije, morali biste staviti upozorenje da su ovaj upis pisali 'plemenski povjesnicari'.— Prethodni nepotpisani komentar napisao je 202.53.62.34 (razgovordoprinosi) 04:27, 4. svibnja 2015.