Razgovor:Carl Gustav Jung

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Carl Gustav Jung.
Rad na člancima
Pismohrane:

Ne kužim: Golden marketing kaže da su knjige u pripremi, a godina izdanja- 2000. Čudni neki kriteriji. Mir Harven 15:32, 30 kolovoza 2005 (CEST)

Kognitivna znanost vs. Analitička psihologija[uredi kôd]

Autor članka u "Osnovama Jungove psihologije" napisao je sljedeću rečenicu:

"Budući da su empirijske i kvantitativne paradigme doživjele procvat u zadnjim desetljećima kognitivna znanost medicinsko imaginiranje mozga,neuropsihologija, računalne simulacije biokemijskih uzroka mentalnih poremećaja..), Jungov pristup se u novom ozračju doima beznadno zastarjelim i neznanstvenim."


Uspoređivati Jungov pristup psihologiji sa onim što se danas zove kognitivna znanost, to jest kako je sam autor članka naziva "kvantitativna paradigma", uvelike znači ne poznavanje analitičke psihologije, koja se zapravo suštinski bavi kvalitativnim aspektima ljudskog duha i života. Jungov pristup nikada nije bio kvantitativan, on je proučavao kvalitete, to jest arhetipove, njegova metoda nije instrumentalna metoda, što je on sam bezbroj puta ukazao svojim kritičarima. On je reduktivnom pristupu, koji je u osnovi današnje kognitivne znanosti, suprostavio konstruktivan pristup i to je ono što ga razlikuje od navedenih znanosti. Molio bih autora da nekako ispravi taj redak.