Razgovor:Christopher Marlowe

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Christopher Marlowe.
Rad na člancima
Pismohrane:


- najnadareniji engleski dramatičar s konca 16. stoljeca. Rodjen 1564. god., dva mjeseca prije covjeka cija ce dulja i uspjesnija karijera zasjeniti njegovu - Williama Shakespearea.

Dana 30. svibnja 1593. god., jedne srijede, u Deptfordu, selu 5 km jugoistocno od Temze, u jednoj krcmi sastala se cetvorica muskaraca na citav dan jela, pica i razgovora. Taj cudni kvartet tvorili su lukavi varalica Ingram Frizer, njegov mamac Nicholas Skeres, drzavni tajni agent Robert Poley i napokon Christopher Marlowe koji je u to doba smatran najboljim engleskim dramaticarem. Kasno navecer u krcmi izbija svadja i tuca izmedu Frizera i Marlowea oko racuna. Ostala dvojica suglasna su da je Marlowe zapoceo tucu jer je u toj svadji zgrabio Frizerov bodez i bacio se na nj. Frizer mu je uspio oduzeti noz i zabio ga Marloweu ispod desnog oka te se ovaj srusio mrtav na pod. Frizera hapse zbog ubojstva no on se ubrzo pere od toga jer je bila rijec o samoobrani.

Dok je Shakespeare jos uvijek zivio u tihoj anonimnosti u Stratfordu, Marlowe je vec bio dobio stipendiju na Corpus Christi Collegu u Cambrigeu, te s 20 godina i diplomirao. Njegova drama u dva cina Tamerlan Veliki (Tamburlaine the Great) izvedena je napunih godinu dana nakon sto je napustio Cambrige. U karijeri koja je potrajala samo sest godina napisao je dosta drama, jednu dugu narativnu poemu, a osim toga prevodio je i sa latinskog. Pritom je, medjutim, stekao i glas prgava mladica koji svoje nesuglasice rjesava silom.